Iraške sile so prodrle v Mosul

Iraške oblasti so danes sporočile, da so njihove posebne enote prodrle v Mosul, ki je v rokah skrajne skupine Islamska država (IS). To jim je uspelo prvič po zavzetju mesta s strani IS pred več kot dvema letoma. Sile so vstopile v jugovzhodni predel mesta. Pred tem so danes zavzele vas in televizijsko postajo na robu Mosula.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

BAGDAD > Kot je sporočilo poveljstvo sil, so posebne enote prodrle na območje Judaidat al Mufti, ki spada na levi breg mesta. Mosul namreč reka Tigris deli na vzhodno polovico, ki jo Iračani imenujejo levi breg, in zahodno polovico, ki velja za desnega.

Med napredovanjem so posebne enote najprej zavzele vas Gogjali vzhodno od Mosula in zgradbo mosulske televizije, kar sta potrdila tako general Abdelvahab al Sadi kot neimenovani visoki poveljnik iraških sil.

Iraške sile so ofenzivo na drugo največje iraško mesto, ki je v rokah IS od leta 2014, začele sredi oktobra. V njej sodeluje okoli 30.000 iraških vojakov ob podpori 60-članske mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA.

STA


Najbolj brano