Iraške sile pričakujejo osvoboditev Tikrita v treh dneh

Iraške sile, ki so borijo proti pripadnikom skrajne Islamske države (IS) za strateško pomembno mesto Tikrit, bodo osvobodile to mesto v roku treh dni, je danes sporočil vodja iraških milic Karim al Nuri.

Tikrit Foto: Wikipedia
Tikrit Foto: Wikipedia

TIKRIT > Iraški šiiti, ki jih podpira Iran, so sicer kritični do podpore ZDA, ki po njihovem mnenju niso izpolnile svojih obljub po pomoči Iraku.

Po besedah Karima al Nurija, ki je vodja milic Badr in hkrati tiskovni predstavnik prostovoljcev Ljudskih enot za mobilizacijo, ne bodo potrebovali več kot 72 ur, da preženejo preostale borce IS iz Tikrita, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prostovoljci ljudskih enot sicer predstavljajo večji del sil, ki sodelujejo v operaciji osvoboditve Tikrita skupaj s pripadniki iraške vojske, policije in plemenskimi skupinami. V središču Tikrita se bori še okoli 60 ali 70 borcev IS, ki so obkroženi z vseh strani, je za AFP nedaleč od Tikrita razkril al Nuri.

Medtem pa je poveljnik šiitskih sil v Iraku Hadi al Amri izrekel kritike na račun ZDA in njihove podpore v borbi proti IS.

ZDA niso izpolnile obljube, da bodo pomagale Iraku v boju proti džihadistom - za razliko od Irana, ki je iraškim silam ponudil “brezpogojno pomoč”, je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal al Amri na bojni črti v Tikritu, kjer potekajo boji za nadzor rojstnega mesta nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina.

Iraške sile so v sredo prvič vstopile v Tikrit s severa in juga, v petek pa so se silovito spopadli za nadzor nad severnim predelom mesta Kadisijo ter z granatami obstreljevali središče mesta, ki je še v rokah džihadistov.

Iraške šiitske sile, ki so deležne pomoči Irana, igrajo ključno vlogo pri osvobajanju ozemelj izpod nadzora sunitov, ki se borijo na strani IS, in nudijo pomembno podporo uradni iraški vojski in policiji.

STA


Najbolj brano