Iraška vojska sprožila ofenzivo proti IS v Tikritu

Iraške sile so danes začele ofenzivo proti džihadistom Islamske države v mestu Tikrit severozahodno od Bagdada. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, vojska in šiitske milice napadajo iz petih smeri, da bi osvobodile središče iraške province Salah ad Din.

Tikrit Foto: Wikipedia
Tikrit Foto: Wikipedia

TIKRIT > Tikrit je pomembno križišče poti med Bagdadom in Mosulom, ki so ga lani zavzeli džihadisti. Nosi tudi velik simbolen pomen, saj je domače mesto nekdanjega dolgoletnega iraškega voditelja Sadama Huseina, poleg tega velja za utrdbo sunitskih upornikov proti oblastem v Bagdadu.

Posredovanje v Tikritu velja za preizkus, ali je iraška vojska sposobna večjih vojaških podvigov proti IS, ki je zavzela velika območja na severu Iraka in v Siriji. V preteklih mesecih so iraške vladne sile skušale to mesto že večkrat osvoboditi, a neuspešno.

Kot navaja televizija Al Arabija, je zaradi spopadov veliko prebivalcev že zapustilo mesto. Mnogi se bojijo, da bi šiitski borci, če bi jim uspelo vstopiti v Tikrit, izvedli maščevalne pohode med suniti, še poroča dpa.

Pripradniki IS so medtem danes objavili videoposnetek, na katerem je prikazana usmrtitev štirih pripadnikov sunitskih plemen z območja Tikrita. IS je žrtve, ki naj bi pripadali plemenski skupini iz mesta, severno od Tikrita, s strelom v glavo usmrtila zaradi domnevnega sodelovanja z iraško vlado.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na vire v iraški vojski, v danes sproženi ofenzivi v Tikritu sodeluje več enot sunitskih plemenskih borcev, ki se borijo ob strani vojske, policije, milic in šiitskih prostovoljcev.

STA


Najbolj brano