Iranski predsednik sprejel Pahorja

Iranski predsednik Hasan Rohani je danes pred predsedniško palačo v Teheranu z vojaškimi častmi sprejel predsednika republika Boruta Pahorja, ki se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Iranu. Predsednika sta se nato srečala na štiri oči, nakar so sledili plenarni pogovori med delegacijama.

Iranski predsednik Hasan Rohani je danes pred predsedniško palačo v Teheranu z vojaškimi častmi sprejel predsednika republika Boruta Pahorja, ki se mudi na dvodnevnem 
uradnem obisku v Iranu.  Foto: STA
Iranski predsednik Hasan Rohani je danes pred predsedniško palačo v Teheranu z vojaškimi častmi sprejel predsednika republika Boruta Pahorja, ki se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Iranu.  Foto: STA

TEHERAN > Borut Pahor in Hasan Rohani bosta po pogovorih navzoča ob podpisu več sporazumov, med drugim sporazuma o gospodarskem sodelovanju med državama ter memoranduma o soglasju o sodelovanju na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij. Predviden je tudi podpis štirih gospodarskih pogodb slovenskih podjetij z iranskimi partnerji, predvsem na področju energetike. Podpisu sporazumov bo sledila izjava za medije obeh predsednikov.

Pahor se bo v nadaljevanju obiska danes srečal tudi z iranskim vrhovnim voditeljem ajatolo Alijem Hamenejem in nagovoril slovenske in iranske gospodarstvenike na poslovni konferenci na iranski gospodarski zbornici.

Predsednika na obisku spremlja močna delegacija slovenskih gospodarstvenikov, ki bodo na poslovni konferenci tkali stike z iranskimi partnerji. Po sklenitvi dogovora mednarodne skupnosti z Iranom glede njegovega jedrskega programa in odpravi sankcij proti tej državi se odpirajo številne priložnosti za krepitev sodelovanja na različnih področjih.

Drugi dan obiska bo Pahor slovesno odprl slovensko veleposlaništvo v Teheranu. Slovenija je v preteklosti veleposlaništvo v Iranu že imela, vendar ga je leta 2013 zaradi varčevalnih ukrepov zaprla. Vlada se je za ponovno odprtje diplomatskega predstavništva v islamski republiki odločila, ker je prepričana, da Slovenija za nadaljnjo krepitev političnih in gospodarskih odnosov z Iranom potrebuje stalno diplomatsko prisotnost v Teheranu.

STA


Najbolj brano