Iranski predsednik ostaja Hasan Rohani

Iranski predsednik Hasan Rohani je bil na petkovih predsedniških volitvah ponovno izvoljen za predsednika države. Za 68-letnega zmernega klerika je po poročanju tujih agencij glasovalo skoraj 58 odstotkov volivcev.

Hasan Rohani Foto: Wikipedia
Hasan Rohani Foto: Wikipedia

TEHERAN > Dosedanji predsednik je tako zmagal v prvem krogu volitev, ki jih je zaznamovala visoka volilna udeležba. Po podatkih iranskega notranjega ministrstva je bil izvoljen z 22,8 milijona glasovi volivcev, medtem ko je za njegovega najresnejšega tekmeca, kandidata skrajnih konservativcev Ebrahima Raisija glasovalo 15,5 milijona Irancev.

Po mnenju političnih analitikov so bile predsedniške volitve neke vrste referendum za in proti odpiranju države. Iran se je namreč v preteklih štirih letih pod Rohanijem in po sklenitvi jedrskega sporazuma z velikimi silami previdno odpiral Zahodu.

Islamska republika bo sedaj z Rohanijem najverjetneje nadaljevala to pot, medtem ko bi njegov poraz proti skrajnemu konservativcu Raisiju trend odpiranja gotovo ustavil in morda celo blokiral uresničevanje jedrskega sporazuma.

STA


Najbolj brano