Iranski predsednik Rohani za izmenjavo zapornikov z ZDA

Iranski predsednik Hasan Rohani, ki je v New Yorku skupaj s kolegi iz vsega sveta na zasedanju Generalne skupščine ZN, je v nedeljo za televizijo CNN izrazil pripravljenost na izmenjavo zapornikov v ZDA. Nezaupanje med Teheranom in Washingtonom sicer ostaja, vendar pa je jedrski sporazum izboljšal ozračje.

Iranski predsednik Hasan Rohani, ki je v New Yorku skupaj s 
kolegi iz vsega sveta na zasedanju Generalne skupščine 
ZN. Foto: Wikipedia
Iranski predsednik Hasan Rohani, ki je v New Yorku skupaj s kolegi iz vsega sveta na zasedanju Generalne skupščine ZN. Foto: Wikipedia

NEW YORK > Iran ima zaprte tri Američane, eden pa je še vedno pogrešan. Zaprti so novinar, pastor in vojaški veteran. ZDA imajo zaprtih 19 iranskih državljanov zaradi kršenja sankcij proti Iranu. Hasan Rohani je menil, da sedaj, ko bodo sankcije zaradi jedrskega programa odpravljene, ni razloga, da ostanejo zaprti in Iran bi se bil potem pripravljen pogovarjati o izpustitvi Američanov.

Rohanijeve besede napovedujejo možnost podobnega razpleta, kot se je zgodil v odnosih med ZDA in Kubo. Državi sta po posredovanju papeža Frančiška izmenjali zapornike in stopili na pot normalizacije odnosov.

Rohani je komentiral tudi dogajanje v zvezi s Sirijo in zatrdil, da med velikimi silami sedaj že obstaja spoznanje, da je potrebno predsednika Sirije Bašarja al Asada pustiti pri miru oziroma na položaju, da se lahko države borijo proti terorizmu Islamske države (IS).

Enako meni tudi Rusija, vendar pa ZDA še vedno vztrajajo, da mora Asad oditi s položaja. Rohani je to možnost dopustil, vendar ne še zdaj, ko je potrebno najprej napeti vse sile za boj proti IS. Ko bo dosežen napredek, pa se lahko “slišijo tudi glasovi opozicije”.

Podobno mnenje izražajo tudi voditelji nekaterih drugih držav, na Belorusije. Aleksander Lukašenko je v govoru na razvojnem vrhu ZN vprašal, kaj bi rade ZDA sploh dosegle v Siriji z vztrajanjem po zamenjavi legitimne vlade. Lukašenko je potarnal tudi nad razpadom Sovjetske zveze in menil, da gre od takrat v svetu vse narobe.

STA


Najbolj brano