Iranski parlament potrdil zgodovinski jedrski dogovor

Iranski parlament je danes potrdil zgodovinski dogovor o svojem jedrskem programu, ki ga je Teheran s šesterico svetovnih sil dosegel julija. Za dogovor je glasovalo 161 poslancev, proti 59, vzdržalo pa se jih je 13, poročanje iranske tiskovne agencije Irna povzemajo tuje tiskovne agencije.

Teheran Foto: Wikipedia
Teheran Foto: Wikipedia

TEHERAN > Iran je dogovor z ZDA, Veliko Britanijo, Francijo, Kitajsko, Rusijo in Nemčijo dosegel po 20 mesecih pogajanj. Prinesel je umiritev po letih napetosti zaradi suma Zahoda, da je cilj iranskega jedrskega programa proizvesti jedrsko orožje. Teheran vztraja, da je program povsem miroljuben.

V končni fazi naj bi dogovor prinesel umik sankcij proti Iranu v zameno za zmanjšanje obsega občutljivih jedrskih dejavnosti v državi. Poleg tega bo moral Teheran Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) odgovoriti na vrsto vprašanj v povezavi s sumljivimi projekti iz preteklosti.

Z današnjim glasovanjem v iranskem parlamentu se po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v pretežni meri končuje pogosto ostra razprava med zagovorniki dogovora in konservativnimi nasprotniki, po mnenju katerih je dogovor bolj v prid tujim silam kot njihovi lastni državi.

STA


Najbolj brano