Iranski lovci nad položaje IS v Iraku

Iranski vojaški lovci so v zadnjih dneh bombardirali položaje skrajne Islamske države na vzhodu Iraka, a ti napadi niso bili usklajeni z ameriškimi silami, so v torek sporočili v Pentagonu. “Imamo dokaze, da je Iran z letali f-4 phantom v zadnjih dnevih dejansko izvedel zračne napade,” je dejal Pentagonov tiskovni predstavnik John Kirby.

Iranski vojaški lovci so v zadnjih dneh bombardirali položaje skrajne Islamske države na vzhodu Iraka. Foto: Wikipedia
Iranski vojaški lovci so v zadnjih dneh bombardirali položaje skrajne Islamske države na vzhodu Iraka. Foto: Wikipedia

WASHINGTON > John Kirby je po poročanju francoske tiskovne agencije na novinarski konferenci še dejal, da je iraška vlada tista, ki nadzira in usklajuje vojaške polete različnih držav.

Iraške sile so bile doslej dejavne tudi na kopnem v Iraku, ko so pomagale šiitskim milicam in enotam bagdadske vlade. Tokrat je prvič, da so ZDA potrdile, da je Teheran izvedel tudi zračne napade nad IS v Iraku. Iran je Iraku v preteklosti tudi že dobavil letala suhoj su-25. V zvezi s tem so se pojavile govorice, da naj bi letala pilotirali iranski piloti.

Potrditev iranskih zračnih napadov na IS v Iraku je po oceni poznavalcev dokaz, kako je grožnja, ki jo predstavlja IS, v boju proti džihadistom združila zaprisežena nasprotnika, ZDA in Iran.

Vodilni predstavniki mednarodne koalicije proti IS se bodo danes sestali v Bruslju, kjer naj bi dorekli podrobnosti politične strategije proti IS. Cilj današnjega posveta je po navedbah ameriških diplomatov, da bi se okoli 60 držav, ki sodelujejo v tej koaliciji, obvezalo k skupnemu ravnanju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano