Iranska jedrska pogajanja se bodo zavlekla vsaj do petka

Pogajanja o iranskem jedrskem programu, ki trenutno potekajo na Dunaju, se bodo zavlekla vsaj do petka, so avstrijski tiskovni agenciji APA potrdili številni neimenovani visoki diplomati. Mednarodni pogajalci so sicer načrtovali, da bodo do torka, ko se izteče rok, sklenili dokončen dogovor o jedrskem programu Teherana.



Predvidoma zadnji krog jedrskih pogajanj sta v soboto začela 
Kerry in njegov iranski kolega Mohamed Džavad Zarif (na 
fotografiji).  Foto: Wikipedia
Predvidoma zadnji krog jedrskih pogajanj sta v soboto začela Kerry in njegov iranski kolega Mohamed Džavad Zarif (na fotografiji).  Foto: Wikipedia

DUNAJ > V nedeljo je postalo jasno, da še vedno obstajajo velika razhajanja in bo potrebnih še več dni, da se stališča zbližajo. “Ponovno bomo podaljšali pogajanja. In to je dober znak, saj si vsi želimo trden rezultat,” je za APA povedal neimenovani diplomat in dodal, da bi se pogovori lahko podaljšali za kar deset “intenzivnih” dni.

Medtem ameriški državni sekretar John Kerry ni nujno najbolj optimističen, saj je danes na Dunaju ocenil, da je še prezgodaj, da bi lahko predvideli uspešen konec pogajanj. “Delamo naprej in prezgodaj je še za kakšne ocene,” je Kerry povedal novinarjem po srečanju z generalnim direktorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Yukiyo Amanom.

Predvidoma zadnji krog jedrskih pogajanj sta v soboto začela Kerry in njegov iranski kolega Mohamed Džavad Zarif. Čez konec tedna so za nekaj ur na Dunaj prišli kolegi iz Francije, Nemčije in Velike Britanije Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier in Philip Hammond.

Zarif je medtem zapustil Dunaj in se vrnil domov na posvete z iranskim vodstvom. Na pogajanja naj bi se pa vrnil v torek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zunanji ministri Irana ter šesterice velesil - ZDA, Rusija, Velika Britanija, Francija, Kitajska in Nemčija - naj bi do torka dosegli obširni sporazum, s katerim naj bi končali že dvanajst let trajajoč spor o iranskem jedrskem programu. Po letih napetosti in 20 mesecih pogajanj želijo doseči sporazum, ki bi pomenil zagotovilo, da bo imel Iran izključno civilni jedrski program.

A praktično vse pogajalske strani so si vmes že priznale, da roka ne bodo dosegle. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na ameriške diplomatske vire, vsi udeleženci že načrtujejo, da bodo na Dunaju ostali še po torku.

Končni dogovor naj bi bil dolg najmanj 20 strani, spremljalo pa bi ga lahko tudi pet zapletenih, tehničnih aneksov, še piše AFP.

STA


Najbolj brano