Iranska jedrska pogajanja se bodo nadaljevala

Pet stalnih članic Varnostnega sveta ZN in Nemčija bodo nadaljevali pogajanja z Iranom okrog jedrskega programa te države še kakšen dan ali več. Rok za sklenitev končnega sporazuma je potekel konec junija, v torek pa je potekel tudi dodatni rok. Vendar pa naj bi bilo ovir le še malo.

Teheran Foto: Hansueli Krapf
Teheran Foto: Hansueli Krapf

NEW YORK > Največji kamen spotike so inšpekcije Mednarodne agencije za jedrsko energijo, ki bodo skušale zagotoviti, da Iran ne krši določil sporazuma. Iran ne želi preveč vsiljivih inšpekcij zaradi vojaških skrivnosti in državne suverenosti, Zahod pa Teheranu ne zaupa.

Predvsem za Washington je verodostojen inšpekcijski režim zelo pomemben, saj se predsednik Barack Obama sooča z močno opozicijo sporazumu tako s strani republikancev kot tudi demokratov v kongresu, kjer je veliko zaveznikov Izraela.

Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da je bil zunanji minister Frank Walter Steinmeier zelo oster v izjavi, kjer je opozoril, da je Iran v preteklosti zlorabil zaupanje z gradnjo tajnih jedrskih objektov, zato so potrebni ukrepi za nadzor.

Sporna je tudi časovnica odprave sankcij po potrditvi sporazuma. Iran želi, da se sankcije odpravijo takoj vključno s sankcijami Varnostnega sveta ZN proti raketni in drugi oborožitvi Irana. ZDA zaradi zaveznika Izraela tega ne želijo, ker Iran dobavlja orožje libanonski šiitski milici Hezbolah in palestinskemu gibanju Hamas.

Problem z zamudo pri potrditvi končnega sporazuma je, da bo imel ameriški kongres od polnoči v četrtek naprej na voljo ne le 30, ampak kar 60 dni časa za obravnavo sporazuma, preden ga potrdi ali zavrne. Tako pravi nedavno sprejeti zvezni zakon, ki daje kongresu možnost pregleda in razprave o sporazumu.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Genadij Gatilov je v torek v New Yorku povedal, da so zunanji ministri zapustili pogajanja, ki se nadaljujejo na ravni strokovnjakov. Ti naj bi razpravljali o nekaterih podrobnostih še nekaj dni.

STA


Najbolj brano