Iran zahteva ukinitev sankcij

Iran zahteva, da Zahod ukine sankcije proti njemu na dan, ko bo uresničen dogovor o iranskem jedrskem programu iz Lozane, je danes poudaril iranski predsednik Hasan Rohani. Posvaril je, da v nasprotnem primeru Teheran ne bo podpisal dogovora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Vrhovni iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej Foto: Wikipedia
Vrhovni iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej Foto: Wikipedia

TEHERAN > Šesterica velesil in Iran so v švicarski Lozani prejšnji teden dosegli okvirni dogovor o iranskem jedrskem programu, končni dogovor pa naj bi bil dosežen do julija.

Vrhovni iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej je danes ocenil, da okvirni dogovor še ni zagotovilo, da bodo pogajalci končni dogovor dosegli najkasneje 30. junija. “kar je bilo storjeno doslej, še ni zagotovilo, da bo prišlo do končnega. Ni zagotovo niti, da se bodo pogajanja nadaljevala do konca,” je poudaril po poročanju AFP.

Ob tem je ponovil pogoj, ki ga je postavil že večkrat, da bo končni dogovor sprejel le, če bo Iranu zagotavljal “legitimne jedrske pravice” in če bo Zahod nemudoma po uveljavitvi umaknil sankcije.

Iran se je v Lozani zavezal, da bo za dve tretjini zmanjšal kapacitete za bogatenje urana in da bo naslednjih deset let dovolil mednarodne inšpekcije jedrskih objektov.

Bolj ali manj ves obogateni uran bo Iran ali predelal ali poslal v tujino. Dogovor predvideva, da bo Iran bogatil uran samo v Natanzu. Obrat Fordo bo postal raziskovalna ustanova, Arak pa naj bi preuredili na tak način, da v njem ne bo mogoče proizvajati omembe vredne količine plutonija, ki bi se lahko uporabila za jedrsko orožje.

Teheran se je zavezal, da bo sporno bogatenje urana in druge jedrske dejavnosti podvrgel širokemu sistemu omejitev in mednarodnih kontrol za prihodnjih 25 let.

Zahod bo v zameno odpravil gospodarske, finančne in druge sankcije, ki jih je zaradi spornih jedrskih dejavnosti uvedel proti Iranu. ZDA in EU naj bi sankcije proti Iranu odpravile, potem ko bodo Združeni narodi oziroma IAEA potrdili, da je ta izpolnil svoj del dogovora. Vzporedno bo sankcije odpravil tudi Varnostni svet ZN.

A tempo ukinitve sankcij je še odprto vprašanje. Zahodne države, ki so jih uvedle, se zavzemajo za postopno ukinitev sankcij, Iran pa za takojšnjo.

STA


Najbolj brano