Iran trdi, da je Savdska Arabija v Jemnu napadla njegovo veleposlaništvo

Iransko zunanje ministrstvo je danes zatrdilo, da so letala Savdske Arabije izvedla napad na iransko veleposlaništvo v Jemnu. Poslopje veleposlaništva je bilo po navedbah iz Teherana deloma uničeno, več varnostnikov je bilo ranjenih.

Sana, glavno mesto Jemna Foto: Wikipedia
Sana, glavno mesto Jemna Foto: Wikipedia

TEHERAN > Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Husein Džaber Ansari je letalsko bombardiranje označil za “zavesten in nameren napad Savdske Arabije”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ansari je Savdijce pozval, naj plačajo odškodnino za nastalo škodo. Dejanje Rijada je označil za kršitev mednarodnih konvencij, napovedal pa je še, da se bo Iran odzval po pravni poti.

V Jemnu arabska koalicija pod vodstvom Savdske Arabije že skoraj leto dni izvaja zračne napade na šiitske hutijske upornike, ki jih podpira Iran in se borijo proti silam jemenskega predsednika Abedraba Mansurja Hadija, zaveznika Rijada.

Iran je ob zaostrovanju odnosov s Savdijci danes prepovedal uvoz vseh izdelkov savdskega porekla in vseh proizvodov iz Savdske Arabije. Prav tako do nadaljnjega velja prepoved romanja Irancev v Meko.

Odnosi med Teheranom in Rijadom so se zaostrili zaradi usmrtitve priljubljenega šiitskega klerika Nimra al Nimra v Savdski Arabiji. Jezna množica je v Teheranu v odgovor napadla in požgala savdsko veleposlaništvo, sledila pa je prekinitev diplomatskih odnosov med državama in vse ostrejša retorika.

STA


Najbolj brano