Iran in IAEA dosegla dogovor o inšpekciji vojaških objektov

Iran in Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) sta se po navedbah iz Teherana dogovorila o že dlje časa spornih inšpekcijah vojaških objektov. Strokovnjaki obeh strani naj bi kmalu tudi določili časovnico za potek nadzora, je danes sporočil tiskovni predstavnik iranske agencije za jedrsko energijo AEOI Behrus Kamalvandi.

Mohamed Džavad Zarif Foto: Wikipedia
Mohamed Džavad Zarif Foto: Wikipedia

TEHERAN > V več let trajajočih pogajanjih šesterice in Irana o iranskem jedrskem programu so inšpekcije IAEA vojaških objektov v Iranu zelo sporna tema. V vojaškem objektu Parčin naj bi Iran po navedbah zahodnih tajnih služb v preteklosti izvedel najmanj en jedrski poskus, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Na Dunaju so v zadnjih dneh potekala pogajanja med Teheranom in šesterico. Zunanji ministri Nemčije, Velike Britanije in Francije ter visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini so v četrtek zvečer zapustili Dunaj, kjer so od sobote potekala intenzivna pogajanja. Ta naj bi do torka prinesla končen dogovor o iranskem jedrskem programu. Ministri naj bi se v prestolnico Avstrije vrnili v nedeljo ali ponedeljek. Razhajanja očitno še ostajajo. Na Dunaju medtem še naprej ostajata vodji diplomacij ZDA in Irana, John Kerry in Mohamed Džavad Zarif.

STA


Najbolj brano