Iran Iraku obljubil pomoč pri boju z džihadisti

Iran je svojemu sosedu Iraku obljubil, da se bo “do konca” skupaj z njim boril proti skrajnežem Islamske države (IS). To je danes ob obisku iraškega premierja Hajdarja al Abadija zatrdil iranski predsednik Hasan Rohani.

 Foto: Mohammed Salem
Foto: Mohammed Salem

TEHERAN > Pretežno šiitski Iran je oster nasprotnik sunitskih skrajnežev, a v boju proti IS ne sodeluje s koalicijo pod okriljem ZDA.

“Kot Irak v boju proti tem teroristom podpiramo že od začetka, bomo tu tudi do konca,” je Hasan Rohani po navedbah svojega urada dejal Hajdarju al Abadiju. Ta se mudi na svojem prvem obisku Irana, odkar je prejšnji mesec zasedel položaj.

Abadijev urad je sporočil, da je premierjev obisk namenjen “poenotenju regionalnih in mednarodnih naporov” za pomoč Iraku pri boju z IS. Džihadisti so junija sprožili siloviti ofenzivo v Iraku in zasedli obširna območja države. Skrajni suniti prav tako nadzorujejo mnoga ozemlja v sosednji Siriji.

Iran, ki je ključni zaveznik režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, pa ne sodeluje v koaliciji zahodnih in arabskih držav proti džihadistom.

Danes je Abadiju že iranski podpredsednik Ešak Džahangiri zagotovil brezpogojno podporo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Abadi je sicer zatrdil, da širjenje terorizma ne ogroža samo iraško varnost, temveč je izziv za stabilnost celotne regije. Po premierjevih besedah teroristične skupine želijo zanetiti spore med različnimi vejami islama.

V zadnjih mesecih so v Iraku namreč pogosti napadi na šiite, izvedli pa naj bi jih skrajni suniti. Samo danes je bilo v dvojnem bombnem napadu v pretežno šiitski četrti Bagdada ubitih najmanj devet ljudi, skupno pa je bilo današnjih napadih v Bagdadu ubitih najmanj 18 ljudi, prek 50 pa jih je bilo ranjenih.

STA


Najbolj brano