Iohannis zmagovalec predsedniških volitev v Romuniji

V drugem krogu predsedniških volitev v Romuniji je v nedeljo presenetljivo zmagal dolgoletni župan mesta Sibiu Klaus Iohannis, kažejo danes objavljeni izidi po preštetih 76,53 odstotka glasov. Prejel je 54,81 odstotka glasov in premagal dosedanjega premierja Victorja Ponto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V drugem krogu predsedniških volitev v Romuniji je zmagal dolgoletni župan mesta Sibiu Klaus Iohannis Foto: Wikipedia
V drugem krogu predsedniških volitev v Romuniji je zmagal dolgoletni župan mesta Sibiu Klaus Iohannis Foto: Wikipedia

BUKAREŠTA > Vzporedne volitve po zaprtju volišč niso pokazale zmagovalca, a je Victor Ponta, ki so mu ankete kazale okoli 10-odstotno prednost, kljub temu že v nedeljo zvečer priznal poraz in čestital zmagovalcu. “Ljudje imajo vedno prav,” je dejal.

“Zmagali smo! Državo smo dobili nazaj,” pa je na Facebooku zapisal Klaus Iohannis.

Zmaga Iohannisa bi bila lahko posledica visoke volilne udeležbe, še posebej med Romuni v tujini. Volilna udeležba je bila namreč okoli 62-odstotna. O nasledniku Traiana Basescuja, ki podpira Iohannisa, je imelo pravico odločati okoli 18 milijonov volivcev.

V prvem krogu je Ponta prejel 40,4 odstotka glasov, Iohannis pa 30,4 odstotka, volilna udeležba pa je bila 53,2-odstotna. V prvem krogu volitev več tisoč Romunov, ki živijo v tujini, ni moglo oddati svojega glasu, saj konzulati niso mogli obvladati navala volivcev.

STA


Najbolj brano