Interpol izdal tiralico za Janukovičem

Interpol je danes izdal mednarodno tiralico za nekdanjim ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem. V Ukrajini ga iščejo zaradi obtožb nezakonite pridobitve in poneverbe denarja. Janukovič je po odstavitvi s položaja februarja lani pobegnil v Rusijo, kjer živi vse odtlej.

Viktor Janukovič Foto: Wikipedia
Viktor Janukovič Foto: Wikipedia

KIJEV, LYON> Takratna ukrajinska prehodna vlada je marca lani na Interpol naslovila prošnjo za izdajo tiralice in ta je danes to tudi storil. Čeprav je 190 držav članic o tiralici avtomatsko obveščenih, velja njegova dejanska aretacija in izročitev Ukrajini po pisanju nemške tiskovne agencije dpa za le malo verjetno.

Viktor Janukovič je z ustavitvijo priprav na podpis pridružitvenega sporazuma z EU novembra 2013 sprožil val protestov, ki so ga nato februarja lani odnesli z oblasti.

Tako Janukovič kot člani njegovo družine so obtoženi pridobitve velikega obsega premoženja v času njegovega mandata. Eden od njegovih sinov, Oleksander, ki je po poklicu zobozdravnik, si je v premogovniški industriji ustvaril bogastvo, ocenjeno na približno 420 milijonov evrov.

STA


Najbolj brano