Inflacija v območju evra novembra na 31-mesečnem vrhu

Inflacija v območju evra se je novembra povzpela na 0,6 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke nad oktobrsko in najvišje v zadnjih 31 mesecih, kaže prva ocena evropskega statističnega urada Eurostat. Najvišjo rast so zabeležile cene storitev, medtem ko so se cene energije znižale za 1,1 odstotka.

V državah z evrom so novembra inflacijo najbolj spodbujale 
cene storitev. Večji vpliv so imele še cene hrane, alkohola in 
tobaka. Foto: Leo Caharija
V državah z evrom so novembra inflacijo najbolj spodbujale cene storitev. Večji vpliv so imele še cene hrane, alkohola in tobaka. Foto: Leo Caharija

LUXEMBOURG > Cene storitev so tiste, ki so novembra najbolj spodbujale inflacijo v državah z evrom. Dvignile so se za 1,1 odstotka, kar je enako kot oktobra.

Večji vpliv so imele še cene hrane, alkohola in tobaka, ki so se povzpele za 0,7 odstotka (oktobra za 0,4 odstotka), ter neenergetskih industrijskih dobrin, ki so se dvignile za 0,3 odstotka oziroma enako kot oktobra. Cene energije so zdrsnile za 1,1 odstotka, potem ko je bil oktobra njihov padec 0,9-odstoten.

S temi podatki se območje z evrom odmika od nizke rasti cen potrošniških dobrin, ki je več mesecev ogrožala krhko gospodarsko okrevanje, ocenjuje francoska tiskovna agencija AFP. Podrobnejše podatke o novembrski inflaciji bo Eurostat objavil 16. decembra.

Šibka inflacija je bila v zadnjih mesecih ena glavnih skrbi Evropske centralne banke (ECB). ECB cilja na inflacijo blizu, a nekoliko pod dvema odstotkoma, vendar pa njena monetarna politika le počasi kaže želene rezultate.

STA


Najbolj brano