Indonezijsko letalo lani strmoglavilo zaradi napake na računalniku

Indonezijsko letalo družbe AirAsia, ki je decembra lani strmoglavilo v Javansko morje s 162 ljudmi na krovu, se je ponesrečilo zaradi napake na sistemu krmiljenja, so danes sporočili indonezijski preiskovalci.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

DŽAKARTA > Preiskovalci so ugotovili, da je bil poškodovan sistem, ki pomaga pri premikanju krmila. Pilota sta dobila več opozoril o napaki, zaradi česar sta se odločila, da resetirata sistem, kar pa je izklopilo avtopilota, pilota pa zatem nista uspela znova vzpostaviti nadzora nad airbusom A320-200, ki je na koncu zaradi prenizke hitrosti strmoglavilo v morje, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil indonezijski odbor za varnost v letalskem prometu.

Letalo AirAsia je strmoglavilo 28. decembra lani v nevihtnem vremenu med letom iz indonezijskega mesta Surabaya v Singapur. Nesreča leta QZ8501 je tedaj sprožila veliko mednarodno iskalno akcijo, v kateri so sodelovale številne ladje in letala več držav. Iskalna akcija je potekala več dni, na koncu pa so našli trupla le 106 od skupno 162 ljudi, kolikor jih je bilo na letalu.

STA


Najbolj brano