Indonezijski reševalci našli rep ponesrečenega letala

Indonezijske ekipe so na dnu Javanskega morja danes našle rep ponesrečenega potniškega letala AirAsia. Po besedah vodje iskalne akcije Bambanga Soelistya bi najdba lahko pomenila prelomnico, saj se v repu običajno nahajata črni skrinjici s podatki o letu in posnetki v pilotski kabini, ki sta ključni za ugotovitev vzroka nesreče.

 Foto: Silva Križman
Foto: Silva Križman

DŽAKARTA > “Lahko potrdim, da smo našli rep letala,” je dejal Bambang Soelistyo. Prvi mož letalske družbe AirAsia Tony Fernandes je ob tem tvitnil, da če gre za pravi del repa, morata tam biti tudi črni skrinjici.

Indonezijsko ministrstvo za promet je v okviru preiskave o kršitvah voznega reda s strani AirAisa in morebiti še drugih letalskih družb začasno zaprlo sedem letališč in suspendiralo nekaj letalskih uradnikov. AirAsia je namreč imela dovoljenje za letenje na progi ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in sobotah in ne ob nedeljah, na dan, ko se je zgodila letalska nesreča.

Letalo je z radarjev izginilo med neurjem 28. decembra, ko je iz indonezijskega mesta Surabaya letelo v Singapur s 162 ljudmi na krovu, večinoma Indonezijci.

Kljub veliki reševalni operaciji, v kateri sodeluje več držav, so dosegli majhen napredek zaradi slabega vremena, ki ovira iskanje. Doslej so našli trupla 40 ljudi.

STA


Najbolj brano