Indonezijo še tresejo popotresni sunki

Sever Indonezije, ki ga je v sredo stresel rušilni potres z magnitudo 6,5 in zahteval prek sto življenj, še naprej tresejo popotresni sunki. Številni so ranjeni in lokalne oblasti pozivajo, da območje potrebuje nujno pomoč. Tudi za reševanje zasutih pod ruševinami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

DŽAKARTA > Doslej so po uradnih podatkih našteli 102 smrtni žrtvi potresa, a se oblasti bojijo, da se bo ta številka na koncu še dvignila. Reševalne ekipe prečesavajo območje in iščejo morebitne preživele, za katere je z vsako uro, ki jo poškodovani preživijo pod ruševinami, manj možnosti za preživetje, je opozoril predstavnik nacionalne agencije za upravljanje z naravnimi katastrofami Sutopo Nugroho.

Prizadeta pokrajina trenutno najbolj potrebuje zdravila in medicinsko pomoč. V potresu je bilo poškodovanih preko 700 ljudi, od tega številni huje.

Indonezijski predsednik Joko Widodo je v sredo pozval vse državljane k solidarnosti s prizadetimi na območju in k molitvi. “Aceh ni sam,” je zapisal na twitterju.

Indonezijska vojska je medtem začela operacijo za pomoč preživelim, ki so ostali brez strehe nad glavo. Vzpostavili so številne javne kuhinje, zatočišča in poljske bolnišnice, poroča AFP.

“Naša prioriteta danes je, da preverimo stavbe, da v njih ni več nikogar ujetega in da pomagamo tistim, ki so ostali brez strehe nad glavo,” je za AFP povedal poveljnik vojske v Acehu Tatang Sulaiman.

Številni so noč preživeli na prostem, bodisi zato, ker so se jim porušile hiše, bodisi zaradi strahu pred popotresnimi sunki. Skupaj naj bi bilo prizadetih prek 4000 ljudi.

Tla v pokrajini Aceh so se stresla v sredo zjutraj malo po 5. uri po krajevnem času, žarišče potresa pa je bilo po podatkih nacionalne agencije za geofiziko 18 kilometrov severovzhodno od kraja Pidie Jaya na globini 10 kilometrov. Zaradi relativne plitkosti žarišča potresa je bila njegova rušilnost na površini velika. Številne zgradbe so porušene.

Območje je leta 2004 močno prizadel rušilni potres z magnitudo 9,1, ki mu je sledil še cunami. Takrat je samo v pokrajini Aceh umrlo okoli 120.000 ljudi, na širšem območju Indijskega oceana pa skupno več kot 230.000.

Indonezija leži na tako imenovanem tihomorskem ognjenem obroču, stičišču tektonskih plošč, kjer so pogosti potresi in izbruhi vulkanov.

STA


Najbolj brano