Imam v BiH zaradi napadov vahabitov razmišlja o opustitvi službe

Bosansko-hercegovski imam Selvedin Beganović, ki je bil zaradi javnih nastopov proti radikalnim vahabitom in pošiljanju mladeničev iz BiH v boje v Siriji in Iraku na strani džihadistične Islamske države, tarča fizičnih napadov, razmišlja o opustitvi službe.

Selvedin Beganović Foto: Facebook/ Selvedin Beganović
Selvedin Beganović Foto: Facebook/ Selvedin Beganović

MOSTAR > V pogovoru za Glas Srpske je Selvedin Beganović potrdil, da ga je uprava islamske skupnosti v BiH razrešila s položaja imama v Veliki Kladuši, potem ko je bil štirikrat fizično napaden, in da ga nameravajo namestiti drugam. Po njegovi oceni pa to zanj in njegovo družino ni niti dobra niti varna rešitev, saj vahabiti vedo, kje se giblje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

“Z napadi bodo nadaljevali kjerkoli v BiH. Grožnje prihajajo iz vse države, vedo kje se gibljem, zaradi vsega razmišljam, da bi opustil službo,” je povedal Beganović.

Dodal je, da je eden redkih imamov, ki so javno širili stališča poglavarja islamske skupnosti v BiH Huseina Kavazovića o neustreznem delovanju vahabitskega gibanja.

Beganović je prijavil štiri napade v Veliki Kladuši; v enem od njih je bil huje ranjen, ko so ga vačkrat zabodli. Tarče napadov so bili tudi člani njegove družine. Domneva se, da za napadi stojijo pripadniki radikalnega vahabitskega gibanja, katerega neformalni vodja Bilal Bosnić je v zaporu. Sodijo mu zaradi novačenja mladeničev za Islamsko državo in podpiranja terorističnih dejavnosti.

Več kot sto nevladnih organizacij v BiH je nedavno v skupni izjavi obsodilo napade na imama Beganovića in člane njegove družine ter zahtevalo od varnostnih služb, da jih zaščitijo, še poroča Hina.

STA


Najbolj brano