Il Piccolo: Janša v zaporu s petimi zvezdicami

Tržaški časnik Il Piccolo se je v današnji številki posvetil tudi bivalnim razmeram Janeza Janše v zaporu na Dobu, kjer prestaja dvoletno zaporno kazen v zadevi Patria. “Ima računalnik, gsm in lahko gleda televizijo ... V primerjavi z italijanskimi razmerami se zapor na Dobu zdi kot zapor s petimi zvezdicami,” piše Il Piccolo.

Notranjost zapora Foto: Vir: Il Piccolo
Notranjost zapora Foto: Vir: Il Piccolo

TRST > “Vsi tisti, ki si predstavljajo razmere podobne tistim v zaporu Regina Coeli s prenatrpanimi zaporniškimi celicami, slabimi higienskimi ter zdravstvenimi razmerami in visokimi zidovi, se motijo. In to krepko,” piše Il Piccolo.

Janša bo lahko od novembra dalje, ko bo prestal petino zaporne kazni, koristil tudi dovolilnice za izhod iz zapora za čas največ 53 ur, še izpostavlja Il Piccolo. Opisuje običajen dan zapornika in izpostavlja, da lahko ti enkrat tedensko odidejo tudi do bližnje trgovine in opravijo nakupe najnujnejših dobrin in da v zaporu nosijo svoja oblačila.

Časnik izpostavlja, da je na območju zapora v Puščavi zapornikom na voljo balinišče, teniško igrišče in igrišče za odbojko, pa tudi telovadnica. Il Piccolo povzema slovenske medije, ki so zadnje dni pisali o tem, da se je Janši izteklo 30-dnevno sprejemno obdobje, s čemer se mu je iztekel nekoliko strožji uvajalni režim.

Kot navajajo, je bil iz glavne stavbe premeščen v dislociran objekt v kraju Puščava, kjer so "celice pravzaprav eno- tri- ali štiriposteljne sobe" in da bo Janša moral pripraviti osebni načrt za svoje zaporniško življenje z jasnimi reedukacijskimi cilji in delovnimi cilji za čas zapora.

Il Piccolo izpostavlja, da življenje v zaporu v Puščavi zapornikom nudi možnost gledanja televizije brez omejitev, da imajo lahko pri sebi mobilni telefon ter da lahko preko osebnega računalnika komunicirajo z vsem svetom.

Celoten članek si lahko preberete na tej povezavi: http://ilpiccolo.gelocal.it/trieste/cronaca/2014/07/20/news/un-carcere-a-cinque-stelle-per-jan-a-1.9629231#gallery-slider=1-9629238

NR, STA


Najbolj brano