Ikeina vrata so bila v soboto odprta kljub stavki zaposlenih

Po oceni sindikatov se je sobotne stavke v vseh 21 italijanskih Ikeinih trgovinah udeležilo v povprečju 75 odstotkov zaposlenih. V Vilešu naj bi stavkala najmanj polovica delavcev, trgovina pa je kljub temu obratovala.

Stavka zaposlenih je v večini Ikeinih poslovalnic po Italiji 
minila mirno. Foto: Corriere.It
Stavka zaposlenih je v večini Ikeinih poslovalnic po Italiji minila mirno. Foto: Corriere.It

VILEŠ > Večina delavcev iz italijanskih Ikeinih poslovalnic protestira zaradi napovedanih sprememb njihovih pogodb o zaposlitvi, saj jim namerava uprava znižati plačila za nedeljske in praznične ure, del fiksne plače pa namerava spremeniti v variabilnega, kar pomeni, da bi bil ta znesek odvisen od njihove delovne učinkovitosti.

Švedski pohištveni gigant v Italiji zaposluje 6200 ljudi, približno 80 odstotkov preko začasnih pogodb. Delajo po 20 ali 30 ur na teden, za kar dobijo 500 ali 600 evrov osnovne mesečne plače. Doslej jim je pripadal tudi stalni mesečni bonus v višini 60 evrov, uprava pa namerava ta znesek zdaj spremeniti v nagrado za delovno učinkovitost.

Na sindikalno napoved sobotne stavke se je uprava odzvala s sporočilom, da bodo trgovine normalno obratovale. Minulo soboto so tako vrata poslovalnic res ostala odprta, po poročanju italijanskih medijev zlasti po zaslugi vodij sektorjev, ki se stavki niso pridružili.

Sindikati naj bi z upravo znova sedli za pogajalsko mizo 22. julija. Če bo uprava vztrajala pri znižanju plač, bodo zaposleni konec meseca znova protestirali. NR


Najbolj brano