IS zaradi novonastale koalicije grozi z napadom na Savdsko Arabijo

Islamska država je zagrozila, da bo napadla Savdsko Arabijo zaradi “zarote s križarji”, potem ko je Savdska Arabija pred petimi dnevi oblikovala vojaško koalicijo 34 držav za boj proti terorizmu.

Rijad Foto: Wikipedia
Rijad Foto: Wikipedia

RIJAD > V tedenski publikaciji, v kateri džihadistična skupina poroča o svojih vojaških aktivnostih, je novonastalo koalicijo imenovala za “bedake in norce”. “Z dovoljenjem Alaha bo to zavezništvo začetek propada vlad zatiralskih tiranov v deželah islama,” navajajo džihadisti.

Naveza 34 bližnjevzhodnih, afriških in azijskih držav s sedežem v Rijadu, se bo lotila “problema, ki ga ima islamski svet s terorizmom, in bo partner v globalnem boju proti tej nadlogi”, je takrat dejal vpliven savdski obrambni minister, sin savdskega kralja Mohameda bin Salmana al Sauda.

Zatrdil je, da bodo v imenu ohranitve mednarodnega miru in varnosti sodelovali in se usklajevali s “prijateljskimi miroljubnimi državami in mednarodnimi telesi”. Poudaril je še, da poleg 34 držav članic koalicije to podpira še deset drugih muslimanskih držav, med njimi Indonezija, ki naj bi se koaliciji tudi pridružile, a morajo pred tem izvesti določene postopke.

Nejasnosti glede vloge koalicije, tudi med njenimi članicami, so sicer vrgle dvom na pobudo, s katero Savdska Arabija pri boju za vpliv v arabskem svetu krepi svoj položaj proti šiitskemu Iranu.

Savdska Arabija je bila letos deležna vrste smrtonosnih streljanj in bombnih napadov, za katere naj bi bila odgovorna Islamska država, med drugim poroča tiskovna agencija Reuters na svojih spletnih straneh.

STA


Najbolj brano