IS v Siriji ugrabila asirske kristjane

Skrajna sunitska skupina Islamska država (IS) je v provinci Hasake na severovzhodu Sirije v ponedeljek ugrabila skoraj 270 asirskih kristjanov, po informacijah Evropske asirske unije s sedežem v Bruslju pa celo več kot 350.

 Foto: Mohammed Salem
Foto: Mohammed Salem

DAMASK, MOSUL> Sirski observatorij za človekove pravice je sprva sporočil, da je bilo ugrabljenih 90 ljudi.

Džihadisti so kristjane ugrabili, potem ko so v ponedeljek napadli več kot deset vasi ob reki Habur. Kot poroča britanski BBC, med talci prevladujejo ženske, otroci in starejši. Usoda ugrabljenih kristjanov za zdaj ni znana.

Asirski kristjani v več deset vaseh na bregovih reke živijo že stoletja. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa reka trenutno predstavlja mejo med območji pod nadzorom kurdskih sil in območji pod nadzorom IS, zato so številni prebivalci že zapustili domove na južnem bregu reke.

Direktor asirske mreže za človekove pravice s sedežem na Švedskem Osama Edward je dejal, da je od ponedeljkovih napadov območje zapustilo kakih tisoč družin. Med njimi naj bi se jih okoli 800 zateklo v mesto Hasake, 150 pa v kurdsko mesto Kamišli ob meji s Turčijo.

Menil je še, da je ugrabitev povezana z uspehi kurdskih sil in mednarodne koalicije proti IS blizu meje z Irakom, kjer je skrajna sunitska skupina izgubila precej ozemlja.

“IS izgublja ozemlje zaradi napadov mednarodne koalicije, zato so zajeli talce, da jih bodo uporabili kot živi ščit,” je dejal direktor asirske mreže za človekove pravice s sedežem na Švedskem Osama Edward.

Kurdske sile pešmerge so sicer danes na severovzhodu Sirije izvedle obsežno ofenzivo proti (IS) ter prekinile eno od njenih oskrbnih poti med severom Iraka in Sirijo. Po poročanju dpa naj bi šlo za povezavo med iraškim mestom Mosul in Sirijo.

Kot je za dpa povedal neimenovani poveljnik kurdskih sil, so pešmerge znova prevzele nadzor tudi nad dvema nadzornima točkama severozahodno od Mosula. To mesto je od junija lani v rokah IS, iraška vojska pa pripravlja ofenzivo za ponovno osvojitev mesta.

STA


Najbolj brano