IS v Mosulu uničila na tisoče dragocenih knjig

Skrajneži Islamske države so v iraškem mestu Mosul izropali knjižnico in zažgali več tisoč rokopisov in dokumentov, starih tudi več stoletij, poroča danes britanski The Independent na svoji spletni strani.

LONDON > Kot navaja, so sprva govorili o 8000 uničenih knjigah, glavni mednarodni dopisnik kuvajtskega dnevnika Al Rai Elijah J. Magnier pa je povedal, da predstavniki knjižnice menijo, da je izgubljenih kar 112.709 rokopisov in knjig, od katerih so nekatere na seznamu Unesca najbolj redkih dragocenosti.

Direktor knjižnice v Mosulu Ghanim al Tan je za iraški medij IraqiNews.com povedal, da so skrajneži to javno knjižnico porušili z eksplozivom. Ljudje so jih skušali ustaviti, a brez uspeha. Po nekaterih poročilih naj bi skrajneži nato na grmadi sežgali znanstvena in kulturna besedila ob navzočnosti zgroženih študentov.

Med izgubljenimi dokumenti je tudi zbirka iraških časnikov od začetka 20. stoletja, zemljevidi, knjige in zbirke iz časov Otomanskega cesarstva.

Po besedah profesorja zgodovine iz Mosula so skrajneži knjižnico, ki je bila ustanovljena leta 1921 in simbol rojstva modernega Iraka, začeli uničevati v začetku meseca. Še posebej veliko škodo naj bi povzročili v knjižnici sunitskih muslimanov, knjižnici latinske cerkve in dominikanskega samostana ter muzejski knjižnici Mosula, kjer so bili shranjeni rokopisi iz leta 500 pred našim štetjem.

Po navedbah prič so lokalni mediji tudi poročali, da skrajneži morda niso uničili vseh knjig in rokopisov, saj so prebivalci ponoči videli tovornjake s sirskimi tablicami, polne knjig in dokumentov.

Kot še poroča The Independent, so knjižnico v Mosulu leta 2003 ob ameriški invaziji množice izropale in uničile. Takrat so izginile številne dragocene knjige. Prizadevanja prebivalcev, ki so na svojih domovih skrili številne knjige in dragocene rokopise, kot tudi bogatih družin, ki so odkupile ukradene knjige, so nato rešila knjižnico.

STA


Najbolj brano