IS trdi, da je obglavila hrvaškega talca

Skrajneži Islamske države so danes objavili, da so obglavili v Egiptu ugrabljenega hrvaškega talca Tomislava Salopeka. Na računih džihadistov na twitterju so tudi objavili fotografijo trupla domnevne žrtve.

Skrajneži Islamske države so danes objavili, da so obglavili v 
Egiptu ugrabljenega hrvaškega talca Tomislava Salopeka.
Skrajneži Islamske države so danes objavili, da so obglavili v Egiptu ugrabljenega hrvaškega talca Tomislava Salopeka. 

KAIRO > Na twitterju objavljena fotografija je pospremljena s stavkom: "Usmrtitev ujetnika iz Hrvaške - ki sodeluje v vojni proti Islamski državi - potem ko se je iztekel rok."

Pristnosti fotografije trupla za zdaj ni bilo mogoče preveriti, potrditve njegove smrti pa prav tako nimajo na zunanjem ministrstvu v Zagrebu.

Enaintridesetletnega Salopeka, ki je v Egiptu delal kot geodet za francosko podjetje CGG, so ugrabili 22. julija na cesti 22 kilometrov jugozahodno od Kaira, ko je bil z voznikom na poti v službo.

Egiptovska veja Islamske države je nato pred tednom dni objavila video posnetek, v katerem je Salopek, ki je klečal v puščavi ob zamaskiranem moškem z nožem v roki, prebral zahtevo ugrabiteljev, da ga bodo usmrtili v 48 urah, če ne bodo oblasti izpustile muslimank iz egiptovskih zaporov.

Ta rok je potekel v petek, o njegovi usodi pa zatem vse do danes ni bilo znanega nič. Hrvaško zunanje ministrstvo je sicer v soboto, potem ko se je v petek iz Egipta vrnila zunanja ministrica Vesna Pusić, sporočilo, da ga vlada z uporabo vseh možnih mehanizmov skuša osvoboditi, da pa zaradi občutljivosti razmer podrobnosti ne morejo objaviti.

Salopek je prvi tujec, ki so ga skrajneži IS ugrabili in sedaj po lastnih trditvah tudi usmrtili, odkar IS deluje v Egiptu.

To je bila tudi prva tovrstna ugrabitev hrvaškega državljana, potem ko so skrajneži Oborožene islamistične skupine (GIA) v Alžiriji v napadu na gradbišče decembra 1993 umorili 12 hrvaških delavcev.

Džihadisti so lani v Siriji sicer ugrabili in umorili britanskega državljana, ki je živel v Sisku, potem ko se je poročil s Hrvatico.

Milanović: Ne moremo stoodstotno potrditi Salopekove smrti

Hrvaški premier Zoran Milanović je danes povedal, da ni možno zagotovo potrditi, da so pripadniki Islamske države v Egiptu obglavili 31-letnega hrvaškega državljana Tomislava Salopeka, kot so danes poročale svetovne tiskovne agencije. Povedal je, da ga bodo iskali še naprej, dokler bo obstajalo najmanjše upanje, da je še živ.

“Trenutno ne moremo s stoodstotno gotovostjo zatrditi, da je to resnica. Ne vem, ali bomo to lahko storili tudi v naslednjih dneh, je pa tisto, kar vidimo, grozljivo,” je izjavil Milanović na današnji izredni novinarski konferenci na sedežu hrvaške vlade.

“Ne bomo ga nehali iskati, dokler obstaja najmanjše upanje, kot smo tudi doslej počeli v sodelovanju s službami prijateljskih držav,” je dejal hrvaški premier. “Bojim se, da se je prvič zgodilo kakemu hrvaškemu državljanu to, kar se je žal zgodilo državljanom drugih držav,” je izpostavil.

Milanović je pozval državljane, naj se vzdržijo objav morebitnih prizorov usmrtitve in naj jih ne delijo na družbenih omrežjih. Vse ljudi pa je pozval, naj bodo previdni in naj se izogibajo potovanjem v nevarne kraje, kot so tisti pod nadzorom Islamske države.

Dodal je, da je vlada na voljo družini Hrvata, ki so ga skrajneži ugrabili med vrnitvijo z dela za francosko družbo CGG v Egiptu 22. julija.

Na novinarsko vprašanje, koliko je lahko problem za Hrvaško, ker naj bi jo Islamska država imenovala za sovražnika, je Milanović dejal, da gre za resen problem skoraj celotnega sveta.

“Hrvaška je kot država, ki je veliko trpela, kazala odprtost za vse, ki so v težavah, med katerimi je veliko muslimanov. Gre za emigrante, ljudi, ki bežijo iz svojih držav. Na Hrvaškem jih bomo v sodelovanju z Evropsko unijo začasno sprejeli odprtih rok,” je odgovoril.

Zatrdil je še, da Hrvaška ne bo sodelovala v vojaških operacijah proti Islamski državi. “Prvič zato, ker ne moremo, drugič zato, ker se mora s tem ukvarjati nekdo drug,” je pojasnil.

Novinarjem je tudi zatrdil, da bo država tudi v prihodnje skrbela, da ne bo napadov na verske objekte muslimanov na Hrvaškem.

“Še naprej moramo živeti normalno. Ravno za to tudi gre, ker nekateri ljudje poskušajo uničiti naš način življenja. Tega ne smemo dovoliti. Če bi nas to prevzelo, bomo poraženci,” je še poudaril.

STA


Najbolj brano