IS naj bi v iskanju nafte začela prodor v notranjost Libije

Skrajneži IS, ki so se že utrdili ob obali Libije, so začeli napredovati še proti notranjosti države. Njihov cilj je doseči tamkajšnje naftne vrelce, je danes posvaril francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian.

Libija Foto: Wikipedia
Libija Foto: Wikipedia

PARIZ > “So v Sirti, njihovo ozemlje obsega 250 kilometrov ob obali, a začenjajo prodor v notranjost in imajo namen doseči naftne vrelce in naftne zaloge,” je minister Jean-Yves Le Drian izjavil za francoski radio RTL, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

IS v Libiji šteje med 2000 in 3000 borcev, med katerimi jih je 1500 v Sirti, rojstnem mestu ubitega libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Med njimi so Libijci, ki so se borili v Siriji in so se vrnili v domovino, pa tudi tujci, med drugim iz Tunizije, Sudana ali Jemna, ocenjujejo ZN.

Po navedbah neimenovanega francoskega diplomatskega vira se namerava ta skrajna skupina razširiti proti Ajdabiji, 350 kilometrov daleč od Sirte, kjer je strnjena večina naftnih vrelcev ter naftnih in plinskih terminalov v Libiji ter prevzeti nadzor nad njimi.

Libija, ki jo vse od padca Gadafija leta 2011 pretresajo notranji spopadi, ima trenutno dva parlamenta in dve vladi, eno v Tripoliju, drugo, mednarodno priznano, pa v Tobruku na vzhodu države. Francoski obrambni minister je danes poudaril, da se morajo notranji spopadi v Libiji končati, sicer bo zmagovalec IS.

Zadovoljen je, da se tako v Tripoliju kot Tobruku tega začenjajo zavedati. Upa, da bo spričo pogovorov pod okriljem posrednika ZN Martina Koblerja in mednarodne konference v Libiji, ki je konec tedna potekala v Rimu, prišlo do politične rešitve.

STA


Najbolj brano