IS naj bi svoje vojake po porazu v Sindžarju kaznovala s smrtjo

Islamska država naj bi najmanj 45 svojih pripadnikov zaradi poraza proti kurdskim silam v mestu Sindžar ubila. Šlo naj bi za kazen, ki so jo izvedli v Mosulu, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na navedbe očividcev. Enaka usoda naj bi doletela 100 vojakov IS v Siriji.

Fotografija je simbolična. Foto: Mohammed Salem
Fotografija je simbolična. Foto: Mohammed Salem

MOSUL > V Siriji naj bi se približno 100 borcev iz Rake želelo vrniti v svoje domovine, zaradi česar so jih ubili. Še več sto borcev naj bi bilo pod strogim opazovanjem vodstva IS.

Raka je eno od osrednjih mest kalifata, ki ga je na zasedenih območjih Iraka in Sirije razglasila Islamska država. Upor kurdskih borcev in iraške vojske skupaj z letalskimi napadi mednarodne koalicije pa skrajno skupino postavljajo pod vse večji pritisk.

Kurdske pešmerge so v ofenzivi od četrtka intenzivno napadale položaje IS na območju gore Sindžar na severozahodu Iraka. Uspelo jim je prebiti obroč islamistov, nakar so tudi vdrli v mesto Sindžar.

“Pešmerge so s ponovnim zavzetjem te regije v 24 urah pisale zgodovino,” je ob obisku na območju danes dejal predsednik kurdske avtonomne regije na severu Iraka Masud Barzani, piše dpa.

Kurdske sile so po lastnih navedbah danes po vdoru že zavzele dele mesta Sindžar, ki ga Islamska država nadzoruje od avgusta. Na območju je štiri zračne napade izvedla tudi mednarodna koalicija držav pod vodstvom ZDA, ki je vsega skupaj na severu in zahodu Iraka danes izvedla 13 napadov.

STA


Najbolj brano