IMF za prestrukturiranje grškega dolga

Generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je danes poudarila pomembnost prestrukturiranja grškega dolga. Zmanjšanje dolžniškega bremena je namreč po njenih pojasnilih pomembno za IMF, da sodeluje v novem paketu pomoči Atenam.

 Generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada 
Christine Lagarde je poudarila pomembnost prestrukturiranja grškega dolga. Zmanjšanje dolžniškega bremena je 
namreč po njenih pojasnilih pomembno za IMF, da sodeluje v 
novem paketu pomoči Atenam. Foto: STA
Generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde je poudarila pomembnost prestrukturiranja grškega dolga. Zmanjšanje dolžniškega bremena je namreč po njenih pojasnilih pomembno za IMF, da sodeluje v novem paketu pomoči Atenam. Foto: STA

PARIZ > Evropski partnerji so se sicer strinjali z načelom lajšanja dolžniškega bremena, a brez zneskov in metod, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Christine Lagarde dejala v pogovoru za francoski radio Europe 1.

Za sodelovanje IMF je pomemben celosten program in ta ima z našega vidika dva dela, je dejala vodja IMF. Po njenih besedah je prvi del na Atenah, ki morajo biti za reforme, ki bodo gospodarstvu omogočile rast, drugi del pa je vezan na posojilodajalce: na eni strani morajo zagotoviti denar, na drugi pa prestrukturirati dolžniško breme.

Na vprašanje, ali bo najnovejši reševalni paket, dogovorjen v Bruslju, zaživel brez prestrukturiranja grškega dolga, je odvrnila: “Odgovor je jasen: ne.”

Lagardova daje prednost podaljšanju zapadlosti dolga, opozorila pa je tudi na obdobje, v katerem bi bile Atene “odrešene” odplačil. Tudi obresti bi morale biti po njenem mnenju okleščene na najnižjo vsoto, ki bi dopuščala vzdržnost dolga.

STA


Najbolj brano