IMF in Svetovna banka: nadaljuje se zmerna rast globalnega gospodarstva

Z zasedanjem dveh osrednjih strateških organov Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke so se v soboto sklenila letošnja spomladanska srečanja obeh mednarodnih finančnih ustanov. Svetovni finančni voditelji so ugotovili, da se nadaljuje zmerna rast globalnega gospodarstva.

Svetovni finančni voditelji so ugotovili, da se nadaljuje 
zmerna rast globalnega gospodarstva.
Svetovni finančni voditelji so ugotovili, da se nadaljuje zmerna rast globalnega gospodarstva. 

WASHINGTON > Letošnja svetovna gospodarska rast bo 3,5-odstotna, prihodnje leto pa naj bi se pospešila na 3,8 odstotka, napoveduje poročilo o svetovnih gospodarskih obetih, uradniki IMF in finančni ministri ter guvernerji centralnih bank 188 članic sklada pa so še ugotovili, da je rast zelo neenakomerna in izpostavljena nekaterim grožnjam.

Spomladanska srečanja so minila v času rasti vrednosti dolarja in padanja cen nafte, kar je dvorezen meč. Koristi državam uvoznicam nafte, škodi pa izvoznicam, vendar pa je Mednarodni denarni in finančni odbor (IMFC) ugotovil, da je neto učinek na svetovno gospodarstvo zaradi nizkih cen nafte pozitiven.

Močan dolar škoduje ameriškemu izvozu, čeprav ZDA v tem trenutku s solidno rastjo ostajajo motor globalne ekonomije. Hitro razvijajoče se države še vedno zaležejo za večino rasti, čeprav pa se je ta letos nekoliko umirila.

V ozadju zasedanj je bila prisotna Grčija, saj možnost, da bi izpadla iz območja evra zaradi nesposobnosti odplačevanja dolgov, pretresa svetovne finančne trge. V petek je prišla tudi novica, da bi se lahko Grčija po sveža finančna sredstva obrnila h Kitajski in Rusiji.

Povsem drugače kot lani pa se letos godi slovenski delegaciji, saj reforme očitno delujejo in je bila Slovenija na nek način v Washingtonu na sedežu IMF spet zgodba o uspehu. Gospodarska rast se krepi, znižuje se brezposelnost. A finančni minister Dušan Mramor meni, da je to daleč od potenciala, za višjo rast pa mora Slovenija izvesti strukturne reforme in voditi pametno javnofinančno politiko ter brzdati apetite.

IMFC je tokrat ponovno izrazil razočaranje, ker še ni bila potrjena dogovorjena reforma kvot oziroma deležev glasov pri odločanju iz leta 2010. Ovira je ameriški kongres, posledica pa bo zmanjševanje finančnega vpliva ZDA in morda tudi IMF v svetu, saj Kitajska na primer ustanavlja svojo Azijsko investicijsko in razvojno banko, nekaj podobnega pa je že ustanovila skupaj z državami Brics (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska, Južna Afrika).

Svetovna banka nadaljuje s številnimi razvojnimi programi po nerazvitih državah, v Washingtonu pa je najbolj odmevala napoved, da bo banka Gvineji, Sierra Leonu in Liberiji namenila dodatnih 650 milijonov dolarjev pomoči za boj proti eboli.

STA


Najbolj brano