ICC se bo osredotočil na zločine proti otrokom

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je v sredo sporočilo, da se bo osredotočilo na pregon zločinov proti otrokom. Otroci ne začnejo vojn, vendar jih je več milijonov ujetih v konfliktih, prisiljeni so se vojskovati, so žrtve bombnih napadov ter izgubijo domove in družine, je ICC utemeljil svojo novo politiko.

Otroci ne začnejo vojn, vendar jih je več milijonov ujetih v 
konfliktih, prisiljeni so se vojskovati, so žrtve bombnih 
napadov ter izgubijo domove in družine. Foto: Anze Malovrh
Otroci ne začnejo vojn, vendar jih je več milijonov ujetih v konfliktih, prisiljeni so se vojskovati, so žrtve bombnih napadov ter izgubijo domove in družine. Foto: Anze Malovrh

HAAG > Cilj se je bolj odločno zoperstaviti zločinom proti otrokom, povzema izjavo glavne tožilke ICC Fatou Bensoude francoska tiskovna agencija AFP.

ICC je novo politiko predstavil na svečanem dogodku v Haagu, z njo pa želi osvetliti probleme 230 milijonov otrok na svetu, ki trpijo zaradi vojnih zločinov in konfliktov.

“Nedopustno je, da so otroci napadeni, izkoriščeni in umorjeni, naša vest pa se temu še ni uprla,” je povedala Bensoude.

“Otroci so eni izmed primarnih žrtev vojn. Nismo uspešni pri skrbi zanje,” je povedal nekdanji nizozemski varuh otroških pravic Marc Dullaert in pozval Varnostni svet ZN, naj se čim prej loti raziskovanja zločinov proti otrokom v Siriji.

Novo politiko je to prvo stalno sodišče za pregon vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti pripravljalo dve leti, pri oblikovanju pa so si pomagali tudi s pogovori z otroki, ki so bili žrtve vojn in konfliktov.

“Otroci so redko videni ali slišani v stvareh, ki zadeva njihovo dobrobit,” je dejal ustanovitelj Iniciative otroški vojaki Romeo Dallaire.

Ena izmed novosti je prilagoditev izpraševanja otrok na sodišču, da se ne bodo čutili ustrahovane ali nadlegovane. Tožilci in drugi uslužbenci bodo šli skozi proces izobraževanja, na katerem se bodo naučili, kako bolj senzibilno ravnati z otroki.

ICC ima v zadnjem času kar nekaj težav, saj se vse več držav odloča za izstop iz sodišča, kar otežuje njegovo delo. Rusija je v sredo umaknila svoj podpis z Rimskega statuta, na podlagi katerega je bil ustanovljen ICC. ZDA, ki so to storile leta 2002, so obžalovale rusko odločitev.

Na seznamu je tudi kar nekaj afriških držav, ki so bodisi že napovedale izstop iz sodišča oziroma o tem razmišljajo, med njimi Gambija, Južna Afrika, Burundi, Kenija in Namibija. Danes je filipinski predsednik Rodrigo Duterte sporočil, da bo morda sledil ruskemu zgledu in je tudi sam napovedal umik iz ICC, ki je kritiziral poboje v okviru njegove vojne proti mamilom.

STA


Najbolj brano