Humanitarni konvoj iz Rusije krenil proti vzhodu Ukrajine

Konvoj s humanitarno pomočjo za prebivalce na vzhodu Ukrajine je že krenil iz moskovskega okrožja, danes poročajo tuje tiskovne agencije. Gre za prvo tovrstno pomoč, odkar tam potekajo spopadi med proruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko. Humanitarna misija je plod dogovora med Rusijo in Ukrajino, poteka pa v sodelovanju z Rdečim križem.

Humanitarna misija je plod dogovora med Rusijo in Ukrajino, poteka pa v sodelovanju z Rdečim križem Foto: Wikipedia
Humanitarna misija je plod dogovora med Rusijo in Ukrajino, poteka pa v sodelovanju z Rdečim križem Foto: Wikipedia

MOSKVA > Približno 280 kamionov s humanitarno pomočjo je ponoči že krenilo proti vzhodni Ukrajini. V konvoju je 400 ton žit, 100 ton sladkorja, 62 ton otroške hrane, 54 ton medicinske opreme in zdravil, 12.000 spalnih vreč in 69 prenosnih električnih generatorjev, navaja ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Pomoč je namenjena civilistom, ki so ujeti v spopadih na območju vzhodne Ukrajine, ki so ga zavzeli proruski separatisti.

Rusija je že dlje časa zahtevala humanitarno posredovanje za pomoč ljudem na vzhodu Ukrajine, vendar so jo tako v Kijevu kot na Zahodu doslej odločno zavračali z besedami, da Rusija na tak način le skuša v Ukrajino poslati svoje vojake.

A ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek zvečer po telefonu govoril s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in napovedal odpravo konvoja na vzhod Ukrajine pod vodstvom Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC).

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je dal privolitev humanitarni misiji po tem, ko je po telefonu govoril z ameriškim kolegom Barackom Obamo, ki je misijo podprl in obljubil ameriško sodelovanje v njej. Iz Kremlja so tudi sporočili, da konvoj “ne bo imel nobenega vojaškega spremstva”.

V spopadih, ki na vzhodu Ukrajine potekajo že od sredine aprila, je doslej umrlo vsaj 1500 ljudi. Številni ljudje so bili primorani zapustiti domove, mnogi izmed njih so pobegnili v Rusijo.

Ukrajinska vojska je v zadnjih dneh obkolila Doneck, a v mestu brez elektrike in hrane so še vedno ujeti domačini.

STA


Najbolj brano