Humanitarne razmere na vzhodu Ukrajine vse slabše

Humanitarne razmere v obleganih mestih na vzhodu Ukrajine se poslabšujejo iz dneva v dan, je na torkovem izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN v New Yorku opozoril direktor Urada za koordinacijo humanitarne pomoči ZN John Ging. Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin pa je predlagal vzpostavitev humanitarnih konvojev s pomočjo za vzhod Ukrajine.

Humanitarne razmere v obleganih mestih na vzhodu Ukrajine se poslabšujejo iz dneva v dan. Še vedno je tudi oviran dostop preiskovalcem do prizorišča sestrelitve malezijskega potniškega letala. Foto: STA
Humanitarne razmere v obleganih mestih na vzhodu Ukrajine se poslabšujejo iz dneva v dan. Še vedno je tudi oviran dostop preiskovalcem do prizorišča sestrelitve malezijskega potniškega letala. Foto: STA

NEW YORK > Izredno zasedanje Varnostnega sveta je zahteval Vitalij Čurkin, ki je položaj na vzhodu Ukrajine označil za katastrofalnega in ukrajinsko vojsko obtožil pretirane uporabe sile proti civilistom v Donecku in Lugansku. Predlagal je, naj Varnostni svet (VS) odobri humanitarne konvoje s pomočjo za ogroženo prebivalstvo, ki jih bo financirala in vodila Rusija ob sodelovanju z Rdečim križem. Pomoč naj bi obsegala hrano, sanitetni material, zdravila, sisteme za prečiščevanje vode in električne generatorje.

John Ging je VS povedal, da je od aprila na vzhodu Ukrajine umrlo 1367 ljudi, med njimi tudi civilisti. Ranjenih je bilo okrog 4000, v Rusijo pa se je zateklo skoraj 170.000 ljudi.

“Če ne bo politične rešitve, bo nasilje, še posebej v urbanih območjih, zahtevalo še več žrtev, zato je treba ukrepati takoj,” je dejal Ging.

Avstralski veleposlanik Gary Quinlan je dejal, da separatisti še vedno ovirajo dostop preiskovalcem do prizorišča sestrelitve malezijskega potniškega letala in zavrnil ruske trditve, da dostop ovirajo ukrajinske oblasti.

Opozoril je na vse slabše humanitarne razmere na območju. V Donecku in Lugansku po Gingovih besedah primanjkuje elektrike, voda pa je na voljo le nekaj ur na dan. Kakih 70 odstotkov zdravstvenega osebja je pobegnilo na varno, zaradi nasilja pa je tako ali drugače prizadetih štiri milijone ljudi.

Veleposlaniki zahodnih držav so Čurkina opozorili, da se bo kriza na vzhodu Ukrajine končala, ko bo Rusija prenehala podpirati separatiste.

Britanski veleposlanik Mark Lyall Grant je poudaril, da se mu zdi sklic izrednega zasedanja s strani Rusije višek ironije, saj razpravljajo o humanitarni krizi, ki jo je Rusija sama ustvarila.

Ameriška predstavnica Rosemary DiCarlo pa je dejala, da lahko Rusija sama takoj ustavi vse probleme, če prekine dotok bojevnikov, orožja in denarja iz Rusije za separatiste. “Moskva mora spoštovati Kijev in končati zasedbo Krima,” je poudarila. Dodala je, da mora Rusija tudi prenehati destabilizirati vzhodni del Ukrajine.

STA


Najbolj brano