Human Rights Watch toži ameriško policijsko agencijo zaradi nadzora

Človekoljubna organizacija Human Rights Watch (HRW) je na zveznem sodišču v Kaliforniji vložila tožbo proti ameriški vladi oziroma Agenciji za boj proti mamilom (DEA) zaradi nezakonitega množičnega zbiranja podatkov o telefonskih klicih v tujino. HRW zahteva, da se takšno početje vlade razglasi za neustavno.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

LOS ANGELES > Časopis USA Today je pred dnevi poročal, da je DEA od leta 1992 naprej nadzorovala skoraj vse klice v tujino iz ZDA. DEA je januarja priznala obstoj programa v kazenskem procesu proti osumljencu za kršitev sankcij proti Iranu.

HRW sporoča, da v svojih komunikacijah po svetu govori z ljudmi, za katere je zavarovanje identitete vprašanje življenja in smrti. Gre za izjemno občutljive komunikacije, ki ji zlahka ne bi nikoli dali vladi.

V tožbi sodišče pozivajo, naj program razglasi za neustavnega in naj DEA očisti vse podatke o HRW, ki jih je zbrala. DEA je telefonske pogovore nadzorovala v lovu na mamilarske kartele in posamezne kriminalce, povezane z mednarodno trgovino z mamili.

STA


Najbolj brano