Neurja so pustošila tudi v Srbiji in Črni gori

Srbijo in Črno goro so v sredo zvečer in v noči na danes prizadela huda neurja z obilnimi padavinami. V Črni gori so bile poplavljene ulice večine krajev ob morju, v Srbiji pa so nevihte, ki so prispele s Hrvaške, prizadele predvsem zahod države.

Zagreb včeraj Foto: Index.Hr
Zagreb včeraj Foto: Index.Hr

ZAGREB > Močna nevihta je včeraj popoldne zajela Zagreb, kjer sta močan dež in veter povzročila težave v prometu. Lokalni mediji so poročali, da je bila poplavljena vzletno-pristajalna steza na letališču Pleso. Oranžni alarm zaradi napovedanih hudih neurij so medtem razglasili tudi v več delih BiH.

Močni sunki vetra so lomili veje dreves, ki so padale na električno napeljavo in povzročile prekinitev tramvajskega prometa v vzhodnem delu mesta. Zaradi vode na cestah so morali začasno ustaviti ali omejiti tudi nekatere linije mestnega avtobusnega prometa.

V več regijah v BiH - med drugim na območju Banja Luke, Tuzle, Bihaća ter Mostarja in Trebinja - so zaradi nevarnosti močnega deževja in strel razglasili oranžni alarm. Slabo vreme v prihodnjih dveh dneh bi lahko med drugim vodilo v poplavljanje manjših rek in potokov na severu in severozahodu Republike srbske.

Policija je poročala o težavah v prometu na mestnih ulicah in v vseh večjih križiščih, na katerih je prihajalo do zastojev zaradi poplavljenih cestišč in podrtih dreves. Veter je odnašal predmete s teras lokalov, je poročal novičarski portal index.hr. Poplavljena je vzletno-pristajalna steza na zagrebškem mednarodnem letališču Pleso.

Zaradi zelo slabih vremenskih razmer so v sredo od 20. ure do davi zaprli za promet črnogorsko pristanišče Bar. O močnih neurjih so poročali tudi z območja Herceg Novega, kjer je pozno popoldne v samo desetih minutah padlo 25 litrov dežja na kvadratni meter. V Igalu pa je voda zalila več hiš. V Srbiji so plohe s točo med drugim prizadele Obrenovac, ki so ga opustošile že majske poplave. O močnem vetru in nalivih so poročali tudi iz Kraljeva, kjer je bila zaradi neurij za nekaj časa prekinjena oskrba z električno energijo. Zaradi slabih vremenskih razmer so v Srbiji zvečer poostrili nadzor v zračnem prometu.

V centru za kontrolo zračnega prometa v Zagrebu je med neurjem okoli 15. ure vdrla voda in je zmanjkalo elektrike. Ker nadzorniki niso mogli več spremljati letal v hrvaškem zračnem prostoru - v njem je bilo takrat približno sto potniških letal - so morali zračni prostor nad vso državo začasno zapreti. Letala, ki so bila v zraku, so varno pospremili v zračne prostore drugih držav. Že nekaj pred 17. uro so začeli znova delati in promet se je počasi normaliziral.

Območje Siska jugovzhodno od Zagreba je medtem zajela toča. Podobne novice prihajajo iz Čakovca in Koprivnice.

STA


Najbolj brano