Hrvati vse pogosteje po nakupih v soseščino, a ne v Slovenijo

Hrvaški državljani živila in izdelke za gospodinjstvo znova vse pogosteje nakupujejo v sosednjih državah, danes piše Večernji list. Dodaja, da za nakup enake košarice izdelkov v Srbiji in BiH zapravijo do 25 evrov manj kot v hrvaških trgovinah, medtem ko se jim v Sloveniji splača kupiti le nekaj izdelkov.

Hrvati za nakup enake košarice izdelkov v Srbiji in BiH zapravijo do 25 evrov manj kot v hrvaških trgovinah, medtem ko se jim v Sloveniji splača kupiti le nekaj izdelkov. Foto: Leo Caharija
Hrvati za nakup enake košarice izdelkov v Srbiji in BiH zapravijo do 25 evrov manj kot v hrvaških trgovinah, medtem ko se jim v Sloveniji splača kupiti le nekaj izdelkov. Foto: Leo Caharija

ZAGREB > Za približno 20 osnovnih živil, kot so moka, olje, sladkor, jajca, meso, sadje in zelenjava bodo Hrvati v Srbiji ali BiH odšteli najmanj 50 kun (6,50 evra) manj kot na Hrvaškem. Če kupijo tudi cigarete, bencin in zdravila, razlike na računih dosežejo tudi več sto kun (več deset evrov), navaja zagrebški časnik. Zdravila so v Srbiji dvakrat cenejša kot na Hrvaškem, pojasnjuje.

Kljub nižjemu davku na dodano vrednost (DDV) je Slovenija postala za Hrvate predraga, saj ni več možnosti vračila davka, poudarja časnik. Po izračunu Večernjega lista je košarica 20 primerljivih izdelkov v Brežicah za deset evrov dražja kot v Zagrebu. Nakup v Brežicah naj bi bil tudi za 16,5 evra dražji kot v Bosanskem Brodu v BiH.

V primerjavi z zagrebškimi trgovinami so v Brežicah cenejši maslo, limone, pomaranče, piščančji file, morska sol, cedevita, čokolade, sredstvo za pomivanje posod, kokakola in mineralna voda.

V lekarnah so primerjali 13 zdravil, od katerih je bilo za šest v Brežicah treba odšteti manj denarja kot v Zagrebu, so ugotovili v Večernjem listu. V BiH in Srbiji je bilo za 13 zdravil iz košarice časnika treba plačati 33 evrov oziroma dvakrat manj kot v Zagrebu.

Časnik dodaja, da se prebivalcem Hrvaške ob meji s Srbijo splača preko meje praktično vsak dan po kruh in mleko, medtem ko tisti, ki živijo nekoliko dlje, lahko vsaj enkrat mesečno v Srbiji kupujejo občutno cenejša živila. Cenejše so tudi cigarete, bencin in zdravila.

Večernji list navaja še, da Hrvati praviloma ne kupujejo bencina v Srbiji, ker naj bi bil slabše kakovosti kot na Hrvaškem. Ob tem poudarja, da zato številni Srbi, predvsem tisti z dražjimi avtomobili, kupujejo dražje gorivo na Hrvaškem.

V hrvaški gospodarski zbornici ocenjujejo, da hrvaški državljani v drugih državah zapravijo približno 200 milijonov evrov letno.

STA


Najbolj brano