Hrvaško vrhovno sodišče: Obresti na kredite v frankih so nezakonite, valutna klavzula zakonita

Hrvaško vrhovno sodišče je potrdilo odločitev drugostopenjskega sodišča v zadevi posojil v švicarskih frankih. Skladno z razsodbo sodišča spremenljive obrestne mere na posojila v frankih niso zakonite, valutna klavzula pa je. V društvu Franak s tem niso zadovoljni, v Hrvaškem združenju bank (Hub) pa so.

Fotografija je simbolična. Foto: Tino Mamić
Fotografija je simbolična. Foto: Tino Mamić

ZAGREB > V društvu Franak so prepričani, da je prav valutna klavzula vzrok večine dolžniških težav posojilojemalcev v frankih, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Jurica Dobrinić iz društva Franak je izrazil obžalovanje, da ni prišlo do povsem pravične razsodbe. Hkrati pa je opozoril, da lahko dolžniki, ki to želijo, sprožijo zasebne tožbe na podlagi odločitve o nezakonitosti spremenljivih obrestnih mer na posojila v frankih.

Dolžniki imajo na tem področju realno osnovo za tožbe in dobre obete, je ocenil. Vsi so sicer že finančno izčrpani, poleg tega pa bi lahko na ta način zasuli sodišča, je opozoril.

Ne glede na to pa je vprašanje obrestnih mer zanje manj pomembno, saj se nanaša le na petino finančne škode, medtem ko se valutna klavzula nanaša na štiri petine škode. S tega naslova so namreč posojilojemalci v frankih zdaj dolžni več, kot so bili pred sedmimi leti.

Društvo Franak se bo po Dobrinićevih besedah borilo naprej. Pravno pot bo, če bo treba, ubralo tudi zunaj Hrvaške, sprožili pa bodo še druge oblike akcij in pritiskov.

Z razsodbo v zvezi z valutno klavzulo pa so zadovoljni v Hubu. Prepričani so, da je valutna klavzula dogovorjena kot jasna in razumljiva odredba.

Na najnovejši razvoj dogodkov se je danes odzval tudi hrvaški pravosodni minister Orsat Miljenić. Kot je dejal, odločitve vrhovnega sodišča še ni preučil, a se glede posojil v švicarskih frankih postavlja vprašanje nadzornih mehanizmov. V tej luči ga zanima, ali bi morali regulatorji reagirati, pa tega niso storili.

Pritiska na sodišča zaradi tožb posameznikov ne pričakuje. Ali bo zadeva romala na ustavno sodišče, pa ni v njihovi pristojnosti, je še poudaril.

Vrhovno sodišče se je v razsodbi strinjalo z drugostopenjskim sodiščem, ki je razveljavilo odločitev prvostopenjskega sodišča.

Slednje - gre za zagrebško trgovsko sodišče - je odločilo, da je osem poslovnih bank, ki delujejo na Hrvaškem, pri spremembah valutnih klavzul za posojila v švicarskih frankih kršilo pravice potrošnikov in da morajo v 60 dneh potrošnikom preračunati glavnico na dan sklenitve posojila v kune in ponuditi fiksne obrestne mere. Banke so se na to odločitev pritožile.

Kolektivno tožbo proti bankam je konec leta 2012 vložila zveza društev potrošnikov Potrošač. Tožili so Zagrebačko banko, Privredno banko, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe Adria, OTP, Splitsko banko ter Volksbank, ki jo je medtem prevzela Sberbank.

STA


Najbolj brano