Hrvaško ustavno sodišče naj bi razveljavilo sodbo Sanaderju

Hrvaško ustavno sodišče je v torek razveljavilo pravnomočno sodbo, na podlagi katere je nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader v primerih Hypo in Ina-Mol dobil osem let in pol zapora, je danes objavil hrvaški dnevnik Jutarnji list. Sanader bo zaradi postopka v bolj razvpitem korupcijskem primeru Fimi-media ostal za zapahi.

Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader Foto: Hina
Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader Foto: Hina

ZAGREB > Zagrebški časnik, ki se sklicuje na neimenovana vira, med katerimi je eden z ustavnega sodišča, navaja, da niso izvedeli, kako ustavno sodišče pojasnjuje odločitev niti kakšne bodo posledice.

Ivo Sanader se je na ustavno sodišče pritožil po pravnomočni sodbi, in sicer zaradi domnevne kršitve pravil postopka v njegovo škodo. Jasno je, da bodo sojenje Sanaderju v tem primeru morali ponoviti, poudarja časnik.

Sanader je bil v združenih korupcijskih primerih Hypo in Ina-Mol na prvi stopnji novembra leta 2012 obsojen na deset let zapora zaradi korupcije in vojnega dobičkarstva. Hrvaško vrhovno sodišče je junija lani omililo prvostopenjsko sodbo in ga obsodilo na osem let in šest mesecev zapora.

V primeru Hypo banke je bil Sanader spoznan za krivega prejetja pol milijona evrov nezakonite provizije pri sklenitvi pogodbe z avstrijsko banko Hypo Alpe Adria o posojilu za hrvaško zunanje ministrstvo sredi 90. let prejšnjega stoletja. Sanader je kot takratni pomočnik zunanjega ministra izkoristil stanje, ko je bila Hrvaška v vojni.

To je bila prva izmed šestih obtožnic za korupcijo proti Sanaderju, ki so jo potem združili z obtožbami o prejetju desetih milijonov evrov nezakonite provizije od madžarske naftne družbe Mol. V zameno za provizijo je hrvaška vlada Molu prepustila upravljavske pravice v hrvaški družbi Ina, čeprav Mol v času pogajanj v letih 2008 in 2009 v tem podjetju ni imel večinskega deleža.

V primeru Planinska so sojenje proti Sanaderju prekinili zaradi njegovih zdravstvenih težav.

STA


Najbolj brano