Hrvaški veterani znova grozijo vladi premierja Milanovića

Hrvaški premier Zoran Milanović se po pričakovanjih ni odzval na ultimat vojnih veteranov, ki so na množičnem zborovanju prejšnjo soboto v Zagrebu zahtevali, naj do četrtka začne dialog o njihovem položaju v družbi. V četrtek je poteklo 200 dni od začetka veteranskega protesta pred poslopjem ministrstva za veterane.

Hrvaški premier Zoran Milanović Foto: STA
Hrvaški premier Zoran Milanović Foto: STA

ZAGREB > Zoran Milanović se ni odzval na njihov ultimat, zato je vodja protestnikov, stoodstotni vojni invalid Đuro Glogoški, v četrtek dejal, da bodo veterani “nadaljevali po načrtih” in organizirali proteste 30. maja pred poslopjem vlade. Na sobotnih protestih je Glogoški konec maja postavil tudi kot skrajni rok za odstop premiera Milanovića, če ne bo začel pogovorov z veterani.

Veterani so kot rok določili 30. maj, ker so do leta 2001 na Hrvaškem takrat praznovali dan državnosti. S prihodom koalicijske vlade pokojnega premierja Ivice Račana pa so ga začeli praznovati 25. junija.

Drugi izpostavljeni vodja veteranskih protestov in predsednik združenja posebnih enot hrvaške policije Josim Klemm je v pogovoru za komercialno televizijo RTL v četrtek zvečer dejal, da je do 30. maja še čas za začetek javnega dialoga s premierjem.

Spomnil je, da na proteste še niso “vpoklicali” vseh pripadnikov veteranskih združenj, kot na primer tiste, ki so bili v gardijskih brigadah ali v posebnih policijskih enotah. Klemm je pred kratkim tudi izjavil, da so veterani pripravljeni celo na vojno, če si vlada tega želi.

Na opombo novinarja RTL, da veterani znova grozijo ter da se njihove besede slišijo kot napoved vojaškega udara, je Klemm odgovoril, da je to “na demokratičen način dobro”.

“Ali si lahko predstavljate, ko se bodo enote iz vojne postrojile in povedale tisto, kar imajo za povedati tej vladi,” je izjavil Klemm, ki je lastnik enega največjih hrvaških varnostnih podjetjih Klemm Security.

Proti Klemmu so lani pred začetkom protestov sprožili dve preiskavi zaradi finančnih malverzacij. Tudi v četrtkovem pogovoru je potrdil, da je preiskovalcem priznal svoje napake. Hrvaški mediji so poročali, da je med letoma 2005 in 2007 oškodoval lastno podjetje za več kot 3,2 milijona kun (421.000 evrov).

Hrvaški premier zavrača pogovore z veterani zaradi njihovega vztrajanja pri brezpogojnem odstopu ministra za veterane Predraga Matića in dveh njegovih pomočnikov. Matić je v četrtek dejal, da ne bo odstopil.

Na Hrvaškem je slišati ocene, da za veteranskimi protesti stoji največja opozicijska stranka HDZ. Javno podporo protestnikom je z obiskom pred ministrstvom za veterane le dan po inavguraciji pokazala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

STA


Najbolj brano