Hrvaški veterani z ultimatom nad Milanovića

Na osrednjem zagrebškem trgu bana Josipa Jelačića se je v soboto zvečer zbralo približno 10.000 ljudi z vseh koncev Hrvaške na zborovanju, ki so ga naslovili "Srečanje enotnosti 100-odstotno za Hrvaško - Skupaj do zmage". Med drugim so od premierja Zorana Milanovića zahtevali, naj do četrtka začne dialog ali pa najkasneje do konca maja odstopi.

Hrvaški premier Zoran Milanović Foto: STA
Hrvaški premier Zoran Milanović Foto: STA

ZAGREB > Vodja protestnikov, stoodstotni vojni invalid Đuro Glogoški, je ob koncu večurnega zabavnega programa očital premierju Milanoviću, da nima razumevanja za veterane. Do prihodnjega četrtka mu je postavil rok, da začne javni dialog z njimi. V četrtek bo sicer poteklo 200 dni od začetka veteranskega protesta pred poslopjem ministrstva za veterane.

"Če ne morete zagotoviti prihodnosti hrvaškem narodu, potem odstopite s položaja. Če ne prej, pa 30. maja," je dejal Glogoški, ki je za 30. maj napovedal tudi proteste pred poslopjem vlade. "Takrat bo nekdo moral odstopiti," je povedal. Do leta 2001 so na Hrvaškem 30. maja praznovali dan državnosti, s prihodom koalicijske vlade pokojnega premierja Ivice Račana pa so ga začeli praznovati 25. junija.

Glogoški je v soboto še povedal, da pred ministrstvom za veterane v Savski ulici v Zagrebu protestirajo "ne zgolj zaradi hrvaških veteranov, temveč zaradi vsakega malega človeka, ki živi na Hrvaškem".

"Ostali bomo v Savski, dokler ne bomo ustvarili družbe po meri vsakega človeka na Hrvaškem," je še dejal vodja protestnikov. Hrvaški mediji so sicer pred kratkim objavili, da ima Glogoški kot vojni invalid najvišjega razreda vsak mesec približno 25.000 kun (3230 evrov) pokojnine.

Milanović in Glogoški sta se kratko srečala v petek ob 20. obletnici operacije Blisk v Okučanih, ko naj bi se pogovarjala o uradnem srečanju na vladi.

Milanović je Glogoškega neformalno sprejel že lani v začetku protestov pred ministrstvom, a sogovorniki dogovora niso dosegli, ker veterani vztrajajo pri brezpogojnem odstopu ministra za veterane Predraga Matića in dveh njegovih pomočnikov.

Na sobotnem zborovanju, ki je potekalo ob večurnih nastopih pevcev, igralcev in kulturno-umetniških društev, je bilo videti tudi nekaj politikov, predvsem iz desnih strank. Med njimi sta bila tudi obsojenca za vojne zločine Branimir Glavaš in Dario Kordić.

STA


Najbolj brano