Hrvaški veterani so se zaprli v cerkev, sledili spopadi s policijo

Hrvaški veterani, ki so več kot 220 dni protestirali v šotoru pred ministrstvom za veterane, so v četrtek brez ustreznega dovoljenja začeli protestirati pred poslopjem vlade. Potem ko je policija zahtevala, naj se razidejo, se je več deset veteranov umaknilo v tamkajšnjo cerkev. Njihovi kolegi so se danes spopadli s policijo.

Nekaj deset hrvaških veteranov, med katerimi jih je bilo več 
na invalidskih vozičkih, je v četrtek prišlo na trg svetega 
Marka, kjer so zahtevali sprejem pri premierju Zoranu Milanoviću. Foto: STA
Nekaj deset hrvaških veteranov, med katerimi jih je bilo več na invalidskih vozičkih, je v četrtek prišlo na trg svetega Marka, kjer so zahtevali sprejem pri premierju Zoranu Milanoviću. Foto: STA

ZAGREB > Do spopada s policijo je prišlo, ko se je približno 200 veteranov z različnih koncev Hrvaške poskusilo prebiti do svojih kolegov v cerkvi svetega Marka, ki se nahaja na trgu med poslopji vlade, parlamenta in ustavnega sodišča.

Policija je protestnike ustavila v stranskih ulicah, po prerivanju na eni izmed njih pa se je nekaj deset veteranov uspelo prebiti do cerkve, nekaj pa jih je policija poskusila privesti, so poročali hrvaški mediji. Kot dodajajo, so protestniki na policijo metali tudi pirotehnična sredstva. Stanje se je kasneje nekoliko umirilo.

Nekaj deset hrvaških veteranov, med katerimi jih je bilo več na invalidskih vozičkih, je v četrtek prišlo na trg svetega Marka, kjer so zahtevali sprejem pri premierju Zoranu Milanoviću. Ker do pogovora s predsednikom vlade ni prišlo, so veterani vztrajali, da bodo na trgu počakali, dokler jih ne bodo sprejeli v Banskih dvorih.

Veterani tudi niso imeli dovoljenja za proteste, ki so na prostoru pred vlado dovoljeni le med 8. in 22. uro. Po 22. uri je policija zahtevala, naj se razidejo, a so se veterani v precej napetem vzdušju umaknili v cerkev, v katero policisti brez posebnega dovoljenja nimajo pravice vstopiti.

Policija je na to postavila kovinsko ograjo pred vrati cerkve, ki so jo medtem zapustili nekateri veterani. Zaradi slabega zdravstvenega stanja nekaterih veteranov, ki so tudi 100-odstotni invalidi, je prejšnjo noč posredovala tudi nujna medicinska pomoč. V cerkvi naj bi bili brez zalog hrane, vode in zdravil.

Protestnike v cerkvi je danes obiskal minister za veterane Predrag Matić. Predlagal jim je, da bi se umaknili s trga in prostorov pred ministrstvom za veterane in se potem v ponedeljek srečali s premierjem, kar so zavrnili, češ da gre za ultimat. Policiste na kraju dogodka so tudi pozvali, naj ne upoštevajo svojih nadrejenih.

Obenem so za hrvaške medije dejali, da želijo, da bi se o svojih težavah pogovorili s premierjem. Milanović je protestnikom večkrat sporočil, naj se pogovarjajo s pristojnim ministrom in da na ultimate s ceste ne bo odgovarjal. Veterani od začetka protestov lani jeseni zahtevajo odstop Matića in njegovih sodelavcev. Oblastem prvenstveno očitajo nespoštljiv odnos do veteranov, imajo pa tudi določene gmotne zahteve.

O protestu veteranov so danes razpravljali tudi v hrvaškem saboru. Vladajoči socialdemokrati in nekateri opozicijski poslanci so znova obtožili največjo opozicijsko stranko HDZ, da je organizirala proteste veteranov, da bi zrušila levosredinsko vlado.

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko je danes pred sedežem stranke dejal, da ves čas podpirajo upravičene zahteve veteranov. Trditve, da stoji HDZ za protestih, pa je označil za žalitev za veterane in laž.

Stanje na Markovem trgu vznemirja tudi hrvaško javnost. Državljani so zaskrbljeni, da bi se napeto stanje lahko obrnilo v neželeno smer, ki bi prinesla žrtve, česar si nihče ne želi.

STA


Najbolj brano