Hrvaški učitelji stavkajo: odpovedani pouk in izpiti

Potem ko se sindikati in vlada niso uspeli dogovori o zvišanju plač, se je na Hrvaškem danes začela stavka na osnovnih, srednjih in visokih šolah, fakultetah ter znanstvenih inštitucijah. K njej so pozvali štirje sindikati izobraževanja in znanosti, ki zahtevajo štiriodstotno zvišanje plač, premier Zoran Milanović pa jo je označil kot nesmiselno.

Premier Zoran Milanović je stavko označil kot nesmiselno. Foto: STA
Premier Zoran Milanović je stavko označil kot nesmiselno. Foto: STA

ZAGREB > Kot so že pred dnevi ob napovedi stavke pojasnili sindikati, ta časovno ni omejena oziroma bo trajala do izpolnitve zahtev ali oblikovanja tehnične vlade. Na osnovnih in srednjih šolah zaradi nje ne bo pouka, medtem ko na fakultetah, kjer se predavanja še niso začela, ne bodo opravljali izpitov.

Po prvih neuradnih informacijah, ki so jih danes zbrali sindikati, je odziv članov sindikata na poziv k stavki dober: na osnovnih šolah več kot 80-odstoten, na srednjih več kot 75-odstoten, na fakultetah in v znanstvenih institucijah pa nekje pri dveh tretjinah. V Zagrebu je v šole danes prišlo le malo otrok, za tiste, ki so prišli, pa so poskrbeli učitelji, ki se stavki niso pridružili.

Predsednik hrvaške vlade se je medtem na stavko danes odzval z besedami, da je sindikate prosil, "naj tega ne počno, ker je nesmiselno". Morda so bili nekateri navajeni takšnega ravnanja, ko sta bila na čelu vlade Jadranka Kosor in Ivo Sanader, a z mano tako ne gre, je nadaljeval.

Zatrdil je, da je pripravljen na pogovor, a šele po parlamentarnih volitvah, saj vlada zdaj nima instrumentov za to. Za učitelje bosta tako razumevanje kot čas, a tovrsten poskus izsiljevanja je komičen, najbolj pa trpijo starši, je še dodal.

Z ministrstva za znanost, izobraževanje in šport so že pred dnevi sporočili, da je stavka neupravičena in jo bodo poskusili preprečiti na sodišču.

STA


Najbolj brano