Hrvaški tisk: Hrvaška bo zagotovo razveljavila arbitražni sporazum

Hrvaška bo zagotovo razveljavila sporazum, na podlagi katerega poteka arbitražni postopek za reševanje spora o meji s Slovenijo, danes ocenjuje Novi list. Večernji list piše, da odstop sodnika Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik ni naredil vtisa na arbitražno sodišče, ki namerava nadaljevati postopek, kot da se ne bi nič zgodilo.

Simona Drenik Foto: STA
Simona Drenik Foto: STA

ZAGREB > Edini razlog, zakaj bodo hrvaški saborski poslanci verjetno odločili, da bo Hrvaška izstopila iz arbitražnega postopka, je, da bo Slovenija postopek po vsem sodeč dobila, poudarja komentator reškega časnika.

Novi list: Slovenci niso igrali pošteno, ob tem so jih ujeli in pika

“Če bi hrvaške oblasti verjele, da bo izid postopka meddržavna meja sredi Piranskega zaliva, se ne bi ozirali, ali obstaja posnetek, da sta se Jernej Sekolc in Simona Drenik pogovarjala, kako bo morda potrebno podkupiti predsednika arbitražnega sodišča,” navaja časnik. To pa ne pomeni, da odstop iz arbitražnega postopka pred njegovim koncem ni popolnoma upravičen. Slovenci niso igrali pošteno, ob tem so jih ujeli in pika, dodaja.

Ostaja pa grenak priokus, da imajo Slovenci na mednarodni sceni trdnejše argumente, ko gre za Piranski zaliv, ter da težava ne bo izginila s hrvaško odločitvijo o prekinitvi arbitražnega postopka. Smo še daleč od konca, posebej ugodnega za Hrvaško, če takšen sploh obstaja, meni komentator. Ocenjuje, da bi bila ne glede na vse najboljša rešitev sporazum Drnovšek-Račan.

Iz Haaga prihaja novica, da bo arbitražno sodišče nadaljevalo postopek, kot da nista ogroženi integriteta in nepristranskost sodišča in sodnikov, poudarja Večernji list, ki je pred dvema dnevoma objavil posnetke pogovorov Jerneja Sekolca in Simone Drenik.

Spominja, da arbitražni sporazum predvideva nadomestitev sodnika v primeru smrti, nesposobnosti ali odstopa, a je arbitražno sodišče s četrtkovo odločitvijo, da bo v 15 dneh imenovalo novega slovenskega sodnika, v isti koš postavilo odstop sodnika zaradi bolezni in odstop zaradi dejstva, da je resno kršil pravila in vplival na druge arbitre, tako da so tako tudi oni vpleteni v slabe posle.

60. člen dunajske konvencije naj bi Hrvaški omogočal, da razveljavi arbitražni sporazum s Slovenijo

Sodišče ni izkoristilo niti možnosti obnovitve postopka, nadaljuje časnik, ki navaja 60. člen dunajske konvencije, ki Hrvaški omogoča, da razveljavi arbitražni sporazum s Slovenijo.

Glavni urednik Večernjega listaDražen Klarić v ločenem komentarju zahteva opravičilo slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca, ker je poročanje zagrebškega časnika o škandalu med arbitražnim postopkom ocenil kot “neumnost” in “poskus vpliva na arbitražno sodišče”.

Odločitev o izstopu iz arbitražnega postopka je treba sprejeti v hrvaškem saboru, piše Jutarnji list. Več uglednih hrvaških intelektualcev je za zagrebški časnik ocenilo, da mora Hrvaška nemudoma razveljaviti arbitražni sporazum, ker je arbitražno sodišče izgubilo verodostojnost. Predlagajo, da se rešitev spora najde na Meddržavnem sodišču v Haagu ali na Mednarodnem sodišču za pravo morja v Hamburgu.

Komentatorka časnika poudarja, da nismo več v letu 2009, ko je Slovenija lahko izsiljevala Hrvaško s članstvom v EU. Opozarja še, da tudi morebiten nov začetek postopka za reševanje spora o meji ne bo uspešen, če ne bo Hrvaška v nekem delu popustila. Pomembno je, da ima racionalne sogovornike in nacionalno politiko, sklene.

STA


Najbolj brano