Hrvaški prostovoljci v vrstah ukrajinske vojske

Ukrajinskim silam se je konec januarja pridružila nova skupina prostovoljcev s Hrvaške, med katerimi so večinoma veterani vojne na Hrvaškem, nekdanji pripadniki enot, ki so bile v mednarodnih vojnih misijah ter nogometni navijači, je poročal Večernji list. V Zagrebu uradnih informacij o hrvaških prostovoljcih v Ukrajini nimajo.

Ukrajinskim silam se je konec januarja pridružila nova skupina prostovoljcev s Hrvaške. Foto: Wikipedia
Ukrajinskim silam se je konec januarja pridružila nova skupina prostovoljcev s Hrvaške. Foto: Wikipedia

ZAGREB > Zagrebški časnik je v nedeljo poročal, da je na vzhodu Ukrajine v Mariupolu že bilo kakih deset prostovoljcev iz Hrvaške, ki se jim je pred kratkim pridružilo še približno 20 Hrvatov. Med njimi sta tudi 20-letnika, ki sta izjavila, da sta se odpravila na ukrajinsko fronto, da bi vrnila dolg ukrajinskim prostovoljcem, ki so se bojevali na hrvaški strani leta 1991.

Na fotografijah, ki jih je v nedeljo objavil zagrebški časnik, je videti hrvaške prostovoljce v uniformah, ki so jim zameglili obraze. Pred seboj držijo zastavo z neuradnim hrvaškim grbom in gesli, ki jih uporabljajo navijači hrvaške nogometne reprezentance.

Hrvati naj bi vstopili v enoto Azov, ki je del ukrajinskega notranjega ministrstva. Vodilni svetovni mediji so poročali, da gre tudi za enoto, ki izhaja iz organizacije Desni sektor, v kateri so večinoma neonacisti.

Hrvaški mediji so konec lanskega leta poročali, da se v Zagrebu organizirajo skupine, ki bodo pod ustaškim geslom Za dom spremni šli po poteh hrvaških legionarjev iz druge svetovne vojne. Poudarjali so, da so se Hrvati postavili na stran Ukrajincev za razliko od Srbov, ki se bojujejo na strani proruskih separatistov.

Informacije o odhodu skupine Hrvatov v Ukrajino je za zagrebški časnik razkril nekdanji prostovoljec hrvaških obrambnih enot (HOS), ki so se proti srbskim silam borile tako v okviru hrvaške kot bošnjaške vojske. Za cilj so imele tudi, da bi bila vzhodna hrvaška meja na reki Drini, kot je bilo to v času ustaške Neodvisne države Hrvaške (NDH) med drugo svetovno vojno.

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so dejali, da nimajo nobenih uradnih informacij o hrvaških prostovoljcih v Ukrajini in da ne morejo komentirati medijskih zapisov.

STA


Najbolj brano