Hrvaški policisti poslej s kamerami na uniformah

Hrvaška policija je predstavila projekt E-sigurnost (E-varnost), s katerim nameravajo izboljšati komunikacijo z državljani in okrepiti državljanski nadzor nad policijo, pa tudi zaščititi policiste. Med drugim bodo hrvaški policisti opremljeni s kamerami na uniformah, ki bodo snemale njihova posredovanja.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

ZAGREB > Več kot milijon evrov so vložili v izboljšanje opreme v operativno-komunikacijskih centrih ter tiste v policijskih vozilih, kamor so namestili računalnike in tiskalnike, da bi lahko zaračunavali kazni za prometne prekrške.

V računalniških sistemih bodo lahko v kratkem času preverili vsakega voznika, ali je že bil kaznovan in zaradi kakšnih prekrškov. Kot so izpostavili, imajo tudi programe za storilce prekrškov, ki niso hrvaški državljani.

Z novo opremo bodo policiste iz postaj vrnili na teren, kar naj bi državljanom dalo večji občutek varnosti, menijo v policiji.

Kot največjo novost so izpostavili kamere na policijskih uniformah, ki imajo tudi možnost nočnega snemanja.

"Zaščitili bomo policiste pred neprimernim in nezakonitim vedenjem državljanov in zmanjšali neutemeljene obtožbe na račun policistov. S snemanjem ravnanja policistov pa bo možen tudi nadzor državljanov nad delom policije, kar bo prispevalo k večji profesionalnosti poklica," je izjavil direktor državne uprave policije Krunoslav Borovec ob ponedeljkovi predstavitvi novega projekta hrvaške policije v Zagrebu.

Da bi poudarili pomembnost snemanja, so spomnili na primer policijskih umorov temnopoltih v ZDA, ki so vodili celo v rasne nemire.

Prvih 200 kamer bodo porazdelili med zagrebške policiste, do konca leta pa naj bi kamere dobili tudi ostali policisti na Hrvaškem.

STA


Najbolj brano