Hrvaški obrambni minister zaradi nesreče vojaškega letala pripravljen odstopiti

Hrvaški obrambni minister Ante Kotromanović je po torkovem strmoglavljenju vojaškega letala, ki ni terjalo žrtev, izjavil, da so zanjo najbolj odgovorni on sam in njegovi predhodniki. A odločitev o morebitnem odstopu bo sprejel po preiskavi, ki bo ugotovila vse elemente nesreče.

Letalo tipa mig 21 je v torek strmoglavilo blizu Zagreba Foto: Vir: Twitter
Letalo tipa mig 21 je v torek strmoglavilo blizu Zagreba Foto: Vir: Twitter

ZAGREB > “Povedal sem, da sem pripravljen odstopiti, tudi če se vojaku samo zatakne puška,” je na novinarski konferenci v letalskem oporišču Zemunik povedal Ante Kotromanović. A odločitev glede odstopa bo sprejel šele po preiskavi in pogovoru s svojima “šefoma” - premierom in predsednikom, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Opozoril je, da odgovornost za nesrečo nosijo tudi njegovi predhodniki, saj v preteklosti ni bilo odgovornosti za sprejetje določenih odločitev. Pohvalil pa je pilota v torek strmoglavljenega letala.

Letalo tipa mig 21 je v torek strmoglavilo blizu Zagreba. Pilot se je katapultiral in nesrečo preživel. Kot je povedal že v torek, je v letalu med rutinskim poletom proti Zagrebu po opravljeni nalogi nehal delovati hidravlični sistem in zagorel je motor.

Pilotsko kabino je napolnil dim, a je pilot še nekajkrat preletel območje okoli Velike Gorice pri Zagrebu, da bi porabil čim več goriva, da bi bila povzročena škoda ob strmoglavljenju čim manjša.

Poveljnik hrvaškega vojnega letalstva, general Dražen Šćuri je v torek dejal, da bi to moral biti zadnji let tega letala, saj se mu 15. avgusta izteče časovni rok, uporabili pa so ga samo zato, ker se s popravila še niso vrnila bojna letala iz Ukrajine.

Načelnik glavnega štaba hrvaških sil Drago Lovrić je danes povedal, da bi morali odločitev o novih bojnih letalih sprejeti že pred leti. Toda to se ni zgodilo, zato so se odločili za remont in podaljšanje življenjske dobe migov 21, med drugim zaradi obveznosti, ki jih ima Hrvaška do zaveznic v Natu.

STA


Najbolj brano