Hrvaški notranji minister: Registracija beguncev v Sloveniji ni potrebna

Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko Ostojić je danes v tranzitnem centru za begunce v Opatovcu ocenil, da ni nobenih razlogov, da bi Slovenija omejila prehod beguncev, ker tega ne počneta ne Avstrija ne Nemčija. Ocenil je, da bi Slovenija lahko posnemala hrvaški sistem tranzita ljudi.

Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko 
Ostojić je danes v tranzitnem centru za begunce v Opatovcu 
ocenil, da ni nobenih razlogov, da bi Slovenija omejila prehod 
beguncev, ker tega ne počneta ne Avstrija ne Nemčija Foto: Srdjan Živulović/Bobo
Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko Ostojić je danes v tranzitnem centru za begunce v Opatovcu ocenil, da ni nobenih razlogov, da bi Slovenija omejila prehod beguncev, ker tega ne počneta ne Avstrija ne Nemčija Foto: Srdjan Živulović/Bobo

ZAGREB > Ranko Ostojić je ocenil, da se je v Sloveniji osnovni problem pokazal, ko so začeli registrirati begunce in migrante, ker je postopek dolgotrajen. Poudaril je, da registracija ni potrebna, glede na to, da je niso opravili že v Grčiji, ki je v schengenskem območju.

“Naš sistem je veliko hitrejši in bi ga lahko tudi posnemali. Da se težave ne bi nadaljevale, je treba celoten postopek pospešiti, ker ti ljudje ne želijo ostati ne na Hrvaškem ne v Sloveniji. Oni so v tranzitu,” je izjavo Ostojića povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ponovil je, da je Hrvaška pripravljena zadržati polovico beguncev, ki vsak dan vstopijo na Hrvaško, a je drugo polovico treba isti dan prepeljati naprej. V torek so na Hrvaškem sprejeli približno 6500 ljudi, novi pa tudi danes prihajajo iz Srbije.

Glede morebitne napotitve policistov iz drugih evropskih držav v Slovenijo na mejo s Hrvaško je spomnil, da je EU tudi Hrvaški v začetku begunske krize sredi septembra ponujala podobno pomoč, a je Zagreb odgovoril, da ima dovolj policistov, in predlagal, naj jih raje pošljejo na grške meje, kjer je izvor problemov.

Potrdil je, da so begunci in migranti iz Srbije tudi danes skušali vstopiti v državo mimo nadzora hrvaške policije, da pa nato na koncu vsi pridejo v Opatovac. Ob 10. uri je bilo v tamkajšnjem začasnem tranzitnem centru približno 3000 ljudi, od polnoči pa je v Hrvaško vstopilo 1800 ljudi.

Iz Opatovca begunce in migrante z avtobusi in vlaki organizirano peljejo proti Sloveniji.

STA


Najbolj brano