Hrvaški in slovenski vojaki na skupnih vajah pri Pulju

Enote hrvaškega vojaškega letalstva, protizračne obrambe in vojaške mornarice ter pripadniki slovenske vojske so izvedli skupno vojaško vajo na poligonu na rtu Kamenjak nedaleč od Pulja. Na večdnevni vaji, ki so jo sklenili danes, je sodelovalo približno 650 hrvaških in slovenskih vojakov.

Rt Kamenjak Foto: Wikipedia
Rt Kamenjak Foto: Wikipedia

ZAGREB > Vojaška vaja Ščit 2105 se je začela 15. aprila, zaključila pa se je z današnjim bojnim streljanjem na tarče v zraku. Vojaki so pokazali izurjenost, saj ni bilo zgrešenih strelov, je dejala hrvaška častnica za odnose z javnostmi, stotnica Mirjana Kiš. Kot je dodala, je v vaji sodelovalo 83 slovenskih vojakov. Glede na navedbe na strani Slovenske vojske so glavnino sestavljali pripadniki enot zračne obrambe.

Gre za urjenje, pri katerem so vojaki iz 20-milimetrskih topov z oklepnikov protizračne obrambe streljali na osemmetrske tarče, ki so jih za seboj na vrvi z razdaljo 1100 metrov vlekla letala mig-21 pri hitrosti 500 kilometrov na uro. Poleg tega so tudi z različnimi raketnimi sistemi streljali na imitatorje ciljev v zraku.

Glede na scenarij vaje so sovražne sile izvedle desant na območju Medulina in Premanture, slovenske enote so odgovorile na napad, zasedle desantno območje in omogočile delovanje hrvaške protizračne obrambe. Namestili so tudi radarske sisteme, ki jih hrvaška vojska nima.

“Namen vaje je predvsem ustvarjanje prijateljskih odnosov in kompatibilnosti delovanja dveh vojsk, pa tudi uporaba enakih standardov pri operacijah, v katerih lahko drug drugemu zaupamo,” je novinarjem po vaji dejal namestnik načelnika glavnega štaba hrvaških oboroženih sil Dragutin Repinc.

Slovenski polkovnik Miljan Žurman je izpostavil, da združeno delovanje dveh vojsk predstavlja tudi racionalizacijo njunih sistemov protizračne obrambe. “Poleg bojnih dejavnosti imamo tudi skupno logistiko ter skupno bazo, zaradi katerih sta obe vojski prepolovili stroške,” je dejal Žurman.

Slovenska vojska se je vaje Ščit, ki jo njihovi hrvaški kolegi organizirajo že 21 let, udeležila drugič. Gre za najstarejšo vojaško vajo na Hrvaškem, ki je zaradi udeležbe slovenskih vojakov postala mednarodna. Je tudi uvrščena na seznam Natovih vaj.

STA


Najbolj brano