Hrvaški gostinci z izrabo zakonske luknje v izogib dvigu DDV

Hrvaški gostinci niso potrebovali veliko časa, da bi se izognili zvišanju davka na dodano vrednosti (DDV) na gostinske storitve s 13 na 25 odstotkov. Dvigu so ostro nasprotovali, v zadnjem času pa jih vse več odpira nova podjetja, s katerimi niso zavezanci za DDV, a pri tem nadaljujejo poslovanje prejšnjega podjetja.

Fotografija je simbolična. Foto: Neva Volarič
Fotografija je simbolična. Foto: Neva Volarič

ZAGREB > Na Hrvaškem so DDV za gostinske storitve dvignili v začetku leta v okviru davčne reforme DDV, to pa je podražilo storitve v večini lokalov. Gostinci so se pritoževali, da bo ta dvig dodatno obremenil njihovo poslovanje, zaustavil načrtovane investicije in vodil v odpuščanje delavcev.

Nekateri so vsaj za zdaj državo uspeli prelisičiti s prenosom dosedanjega poslovanja lokala na novoustanovljeno podjetje, ki ni zavezanec za plačevanje DDV. Pogoj za tak manever je, da nadaljujejo delo brez prekinitve poslovanja in da prejšnje podjetje nima nobenih zaostalih obveznosti.

Poleg tega, da z novim podjetjem v prvem letu poslovanja niso obvezani postati zavezanci za DDV, se lahko davčnem nadzoru izognejo tudi pri prijavi prometa, saj davčna uprava ne more primerjati prometa z lanskim, ker gre za novo pravno osebo. V prvem letu poslovanja novega podjetja plačujejo pavšalni davek na podlagi prijavljenega prometa.

Nova podjetja avtomatično vstopijo v sistem DDV, če imajo v prvem letu poslovanja prihodke višje od 230.000 kun. Tudi če postanejo zavezanci DDV, pa lahko lastniki ustanovijo novo podjetje in se teoretično v neskončnost izogibajo davčnim obveznostim.

Ustanovitev novega malega podjetja je sicer na Hrvaškem mogoče ob strošku 10 kun in brez osnovnega kapitala.

Po takšnem manevru z ustanovitvijo novega podjetja gostinci ne spremenijo cen, zato lastniki lokalov, ki so cene zaradi dviga DDV zvišali, ocenjujejo, da gre za nelojalno konkurenco.

Davčna svetovalka Snježana Galić je za hrvaške medije poudarila, da je bil zakonodajalčev namen oprostitve DDV v prvem letu poslovanja novega podjetja pomoč pri začetku poslovanja novih podjetij, ne pa tistim, ki že dobro poslujejo. Ocenila je, da gre v primeru gostincev za kršitev zakona, če namen ustanovitve novega podjetja ni ekonomska logika temveč izogibanje davkom.

Hrvaški mediji ocenjujejo, da bodo morda model gostincev posnemali tudi ostali podjetniki, ki zaradi davčnih obremenitev ne morejo preživeti. Zato menijo, da je zdaj na potezi država.

STA


Najbolj brano